Omlet to jedno z moich ulubionych dań. Jest prosty i szybki do zarobienia z może być daniem na obiad, kolację lub śniadanie.
Jak czasami wracam zmęczona i głodna z pracy i mam ochotę na coś ciepłego, to omlet jest idealny.
Można do niego dodać różne warzywa, sery, zioła i zawsze smakuje znakomicie. Do tego prosta sałatka czy kiszona kapusta lub ogórek i mamy pełnowartościowe danie.
Składniki na duża patelnię: 5 jajek,
1 mała cebula,
Szczypior,
100 g pieczarek,
3 łyżki mleka,
! mała cukinia,
3 łyżki startego sera mozarella,
Sól, pieprz,
Masła klarowane
Wykonanie:
Pieczarki myjemy, suszymy i kroimy w plasterki. Cukinię myjemy i również kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki, cukinię, sól, pieprz i dusimy na małym ogniu około 5 minut ( aż woda dobrze wyparuje), mieszając od czasu do czasu.
W misce ubijamy jajka i dodajemy mleko, sól, pieprz, mieszamy.
Roztrzepane jajka wylewamy patelnię z warzywami, dodajemy ser mozarella. Widelcem mieszamy w paru miejscach tak aby ser połączył się z jajkami.
Przykrywamy pokrywką i dusimy około 5- 7 minut . Można po 4 minutach smażenia pod przykrywką, dać do nagrzanego piekarnika i zapiec, już bez przykrywki około 3 minut.
Podajemy z sałatką .
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz