Jak już informowałam na profilu blogowym na facebooku, dostałam propozycję od Polska Gotuje by razem z 9 innymi blogerkami wziąć udział w akcji kiszenia ogórków. Z chęcią się zgodziłam bo lubię tego typu akcje.
Jeżeli chodzi o typowe ogórki kiszone to prym wiedzie w tym bezkonkurencyjnie moja mama, od której zwozimy całe zapasy (50 słoików conajmniej!) i mamy w spiżarce zapas na całą jesień, zimę i wiosnę. Natomiast małosolniaki lubimy robić, gdy zaczyna się na nie sezon. Parę dni i mamy super ogóreczki do przegryzania.
Kilka dni temu, zaopatrzona w ogórki oraz przyprawy firmy Marsyl przygotowałam słój i zabrałam się do roboty.
Składniki:
1 kg ogórków
2 l wody
2 łyżki soli
kilka ząbków czosnku
łyżeczka gorczycy Marsyl
łyżka ziaren pieprzu czarnego Marsyl
3 łyżki przyprawy do kiszenia Marsyl
5 liści laurowych firmy Marsyl
2 liście chrzanu
Sól dodajemy do przegotowanej wody i studzimy ją. W międzyczasie myjemy dokładnie ogórki. Na spodzie słoja kładziemy liście chrzanu, układamy ogórki, dodajemy czosnek, dosypujemy pozostałe przyprawy. Zalewamy słoną wodą i szczelnie przykrywamy.
Jeśli nie dodalibyśmy przyprawy do kiszenia koniecznie trzeba dodać parę gałęzi kopru i kawałek korzenia chrzanu.
Po 3 dniach można już kosztować. Sezonowa pychota dobra do wszystkiego. Wyszły przepyszne, nie za słone ale też nie mdłe, mniam.
Blogerzy kwaszą z Polska Gotuje:
http://pomyslykulinarne.blogspot.com/
http://podniebiennepieszczoty.blox.pl/html
http://coolinarny.blox.pl/html
http://camomilleflavor.blogspot.com/
http://www.tryingtocookandbake.blogspot.com/
http://mowia-weki.blogspot.com/
http://www.kuchnia-elexis.blogspot.com/
Za kiszonymi ogórkami nie przepadam, ale małosolne uwielbiam 🙂
Agattekh powiem Ci, że ja też bym nie przepadała za kiszonymi bo takie sklepowe mają okropny smak – ale to co robi moja mama – MISTRZOSTWO 😉 nie jedną osobę nimi przekonała do kiszonych ogórków.
Ciekawe)) Mam akurat papryczki i czosnek. Jutro rano biorę się za pieczenie. Dzięki za pomysł.