Ogórki małosolne czyli kwasimy z polska-gotuje.pl!

Jak już informowałam na profilu blogowym na facebooku, dostałam propozycję od Polska Gotuje by razem z 9 innymi blogerkami wziąć udział w akcji kiszenia ogórków. Z chęcią się zgodziłam bo lubię tego typu akcje.

Jeżeli chodzi o typowe ogórki kiszone to prym wiedzie w tym bezkonkurencyjnie moja mama, od której zwozimy całe zapasy (50 słoików conajmniej!) i mamy w spiżarce zapas na całą jesień, zimę i wiosnę. Natomiast małosolniaki lubimy robić, gdy zaczyna się na nie sezon. Parę dni i mamy super ogóreczki do przegryzania.

Kilka dni temu, zaopatrzona w  ogórki oraz przyprawy firmy Marsyl przygotowałam słój i zabrałam się do roboty.

Składniki:

1 kg ogórków

2 l wody

2 łyżki soli

kilka ząbków czosnku

łyżeczka gorczycy Marsyl

łyżka ziaren pieprzu czarnego Marsyl

3 łyżki przyprawy do kiszenia Marsyl

5 liści laurowych firmy Marsyl

2 liście chrzanu

Sól dodajemy do przegotowanej wody i studzimy ją. W międzyczasie myjemy dokładnie ogórki. Na spodzie słoja kładziemy liście chrzanu, układamy ogórki, dodajemy  czosnek, dosypujemy pozostałe przyprawy. Zalewamy słoną wodą i szczelnie przykrywamy.

Jeśli nie dodalibyśmy przyprawy do kiszenia koniecznie trzeba dodać parę gałęzi  kopru i kawałek korzenia chrzanu.

Po 3 dniach można już kosztować. Sezonowa pychota dobra do wszystkiego. Wyszły przepyszne, nie za słone ale też nie mdłe, mniam.

Blogerzy kwaszą z Polska Gotuje:

http://kulinarnapiniata.pl/

http://pomyslykulinarne.blogspot.com/

http://podniebiennepieszczoty.blox.pl/html

http://coolinarny.blox.pl/html

http://camomilleflavor.blogspot.com/

http://www.tryingtocookandbake.blogspot.com/

http://mowia-weki.blogspot.com/

www.smakialzacji.blogspot.com

http://www.kuchnia-elexis.blogspot.com/

 

??

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 21 czerwca
    Odpowiedz

    Za kiszonymi ogórkami nie przepadam, ale małosolne uwielbiam 🙂

  2. kuchnia_breni
    21 czerwca
    Odpowiedz

    Agattekh powiem Ci, że ja też bym nie przepadała za kiszonymi bo takie sklepowe mają okropny smak – ale to co robi moja mama – MISTRZOSTWO 😉 nie jedną osobę nimi przekonała do kiszonych ogórków.

  3. 25 czerwca
    Odpowiedz

    Ciekawe)) Mam akurat papryczki i czosnek. Jutro rano biorę się za pieczenie. Dzięki za pomysł.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.