Naleśniki to proste a zarazem lekkie danie na każdą okazję. Można powiedzieć, że dania z naleśników, czy to z wytrawnym, czy też słodkim farszem są zawsze na czasie . Teraz kiedy zrobiło się ciepło naleśniki z dodatkiem np. truskawek mogą być lekkim daniem na obiad. Podstawą tutaj oczywiście jest ciasto – ja nie lubię, gdy jest ono grube i tłuste, dlatego uważam, że takie lekkie, cienkie naleśniki są najlepsze.
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej,
szczypta soli,
1 łyżeczka cukru
1 szklanka gazowanej wody,
1/2szklanki mleka,
2 jajka
farsz:
30 dag twarogu,
1 serek waniliowy – np. danio
2 płaskie łyżki cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
Wykonanie:
Do jednego naczynia wsypać mąkę, sól, cukier, gazowaną wodę, mleko, jajka. Wyrabiać ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.
Wszystkie składniki wymieszać w misce. W zależności od tego jak słodkie lubimy naleśniki można dodać jeszcze trochę cukru.
Na patelni usmażyć cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem ( ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
Następnie na każdy naleśnik nakładać farsz z sera ( jak kto lubi; ja daję 2 płaskie łyżki) i zawijać.
bardzo lubię naleśniki. nie używałam jednak nigdy wody gazowanej do ich przyrządzania 🙂 Twoje naleśniki wyglądają bardzo apetycznie, a farsz twarogowy – mój ulubiony ! 🙂
pozdrawiam!
Woda gazowana powoduje, że naleśniki są pulchne i smaczne 😉
dawno takich z serem nie jadłam
Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)
🙂 W moim też 🙂