Naleśniki z mąki gryczanej z nadzieniem ze szpinaku i sera feta

Jest sobota więc może takie lekkie i smaczne naleśniki na obiad ?

Tym razem zrobiłam je z białej mąki gryczanej a farsz jest ze szpinaku i fety. Nie dodawałam mleka, tylko wodę lekko gazowaną więc naleśniki były puszyste.

Biała mąka gryczana jest delikatnie pachnąca gryką więc w połączeniu ze szpinakiem i fetą daje bardzo smaczny efekt. Naleśniki posypałam starym parmezanem. Gęsty sos balsamico dopełnił całości i wyszło rewelacyjne lekkie danie na obiad lub kolację.

 dsc_0227

Składniki na 4 porcje

Ciasto:

1 szklanka mąki gryczanej białej,

1 szklanka  lekko gazowanej  wody,

2 jajka,

Szczypta soli

Farsz:

500 g szpinaku,

Sól, pieprz,

Szczypta gałki muszkatołowej,

1 cebula,

2 łyżki masła do smażenia cebuli,

Łyżka oliwy

200 g  sera feta,

parmezan

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę,  sól, dodajemy  lekko gazowaną  wodę, jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy  mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje lekko gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Ciasto odstawiamy aby chwilę odpoczęło (przykrywamy miskę ściereczką).

W między czasie przygotowujemy farsz do naleśników.  Na patelnię dajemy masło,  trochę oliwy i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy wymyty i odcedzony szpinak i dusimy aż wyparuje woda z patelni. Dodajemy do szpinaku pokruszony ser feta i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową – mieszamy całość.

Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch  stron.  Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Na ciepłe jeszcze naleśniki  nakładamy po 2 łyżki farszu, rozsmarowujemy i zawijamy.

Podajemy z tartym parmezanem i np. sosem balsamico.

dsc_0228 dsc_0224

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 20 listopada
    Odpowiedz

    Dziś mąka gryczana króluje, u mnie dziś bliny z dodatkiem tejże mąki 😉

  2. Iwona
    24 listopada
    Odpowiedz

    Świetny pomysł aby dodać lekko gazowanej wody do naleśników, ja dodaje lekko gazowanej cisowianki i naleśniki stają się dużo bardziej puszyste!

  3. Brenia
    27 listopada
    Odpowiedz

    To prawda, naleśniki są puszyste jak doda się gazowanej lub lekko gazowanej wody 🙂 Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.