Muffinki ze śliwkami i cynamonem

Właściwie powstały trochę przez przypadek. Potrzebowałam na szybko upiec coś słodkiego i właśnie muffinki wydały mi się idealne na tą okazję. Próbowałam już kilku różnych przepisów na muffinki, z mlekiem, kefirem, jogurtem czy maślanką. Ten jest zdecydowanie najlepszy. Babeczki wychodzą puszyste, mięciutke, po prostu pyszne. Mój pies też bardzo chciał ich spróbować.. 😉

Składniki (na 12 muffinek):

250g mąki pszennej

2 łyżeczki cynamonu

120g masła

140g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki kefiru

2 jajka

1/2kg śliwek

Wykonanie:

Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na drobne kawałki. W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Masło roztapiamy i studzimy. W drugiej misce roztrzepane jajka mieszamy z cukrem, kefirem, dodajemy wystudzone masło, mieszamy wszystko razem. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą i mieszamy do połączenia się składników.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Wkładamy po garstce śliwek do każdego otworu. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, ok 25-30min.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. 25 września
    Odpowiedz

    Śliczne te muffinki, a też mam takie foremki, muszę wypróbować 🙂

  2. gosia
    1 października
    Odpowiedz

    a ja własnie zrobiłam i wyszły super. Rzeczywiście bardzo dobre proporcje – są pulchniutkie i dobrze upieczone (piekłam 25 minut). Zostało mi trochę sliwek więc na patelni zrobiłam z nich takie szybkie powidła z brązowym cukrem, rodzynkami i brandy. Mieliśmy wiec dziś na deser muffinkowe kanapki z powidłami:)

  3. kuchnia_breni
    8 października
    Odpowiedz

    Super, cieszę się bardzo! A te powidła brzmią pysznie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.