Muffinki to taki wdzięczny deser, który można przygotować szybko i na wiele sposobów. Na blogu jest już sporo przepisów na te babeczki, zazwyczaj z wykorzystaniem sezonowych owoców. Ponieważ zimą tych owoców tyle nie ma, zachęcam do przygotowania takich marchewkowych babeczek – pięknie pachną i smakują bakaliami.
Składniki:
120g mąki pszennej
100g mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy korzennej
2 starte marchewki
100g cukru
2 jajka
1 szklanka kefiru
4 łyżki oleju rzepakowego
garść bakalii: orzechy włoskie, żurawina, rodzynki
Wykonanie:
Mąkę pszenną i orkiszową mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka, ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej i kefir i wszystko razem mieszamy. Przelewamy wszystko do suchych składników i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Dodajemy startą marchewkę i bakalie i delikatnie łączymy je z ciastem.
Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni, formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości.
Pieczemy ok 30min. Po upieczeniu studzimy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz