Mini serniczki z białą czekoladą i truskawkami

Sezon na truskawki już mamy więc czas na przygotowywanie pysznych deserów z ich dodatkiem.
Sernik to zawsze mile widziane i nas ciasto. Tym razem zrobiłam serniczki czyli małe wersje z dodatkiem białej czekolady z truskawkami.
Doskonały deser do niedzielnej kawy.

Składniki:

500 g zmielonego twarogu serowego – może być gotowy,
250 g sera ricotta,
2 tabliczki białej czekolady,
3 łyżki mleka,
3 łyżki cukru pudru,
1 jajko,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Ciasteczka czekoladowe,
3 łyżki masła zimnego,
truskawki

Wykonanie:

Formę na muffiny wykładamy papilotkami -u mnie było 8 wyższych.
Czekoladę roztapiamy z mlekiem i studzimy.
Zmielony twaróg, ricottę, cukier, mąkę ziemniaczaną miksujemy 3 minuty, dodajemy jajko i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy schłodzona czekoladę, mieszamy dokładnie.

Ciasteczka rozdrabniamy z zimnym masłem i dajemy na dno papilotek. Wykładamy ser po brzegi  i pieczemy serniczki w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 15-20 minut.
Wyjmujemy i studzimy.
Podajemy z truskawkami.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 8 czerwca
    Odpowiedz

    Wygląda super 🙂 Mam ochotę to zrobić

  2. Brenia
    14 czerwca
    Odpowiedz

    🙂 Zachęcam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.