Święta już za tydzień więc najwyższa pora pomyśleć ciastach i potrawach na stół wielkanocny.
Ja mam wyjątkowe zadanie na święta bo obiecałam mojej kuzynce, że upiekę torty bezowe na chrzest małego Jasia. Planuję upiec tort bezowy ( z nutą wanilii) z bitą śmietaną i owocami, tort bezowy z czekoladą, kremem mascarpone i brzoskwiniami. A trzeci tort to jeszcze zagadka bo nie mam na razie pomysłu. Może coś zaproponujecie??
Dzisiaj proponuję mazurek, bez którego trudno sobie wyobrazić Wielkanoc. Moja propozycja jest szybka do przygotowania a wyjątkowo pyszna. Powidła śliwkowe (domowej roboty) z dodatkiem białej czekolady i suszonych owoców to słodka uczta dla podniebienia.
Ciasto:
30 dag mąki ,
15 dag masła,
½ szklanki cukru pudru,
3 żółtka,
Łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki mleka,
Powidła śliwkowe,
Tabliczka białej czekolady,
Suszona morela, żurawina,
Migdały
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto. Do miski dajemy przesianą przez sito mąkę, dodajemy masło, cukier, żółtka, mleko, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dajemy na ½ godz. Do lodówki. Blachę o wielkości 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. Po pół godzinie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na blachę, formując z ciasta, po bokach wzór
( jaki przyjdzie nam do głowy).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 25-30 minut. Gotowe studzimy.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Na wystudzone ciasto smarujemy powidła śliwkowe, na powidła wylewamy ( robiąc fikuśne wzory) przestudzoną białą czekoladę i ozdabiamy suszonymi owocami, migdałami lub orzechami. Mazurek przekładamy do lodówki i studzimy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz