Mazurek to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Robimy go najczęściej z kruchego ciasta, w różnych kształtach i przekładamy różnymi masami, dżemem, owocami…. Co tam lubimy. Tym razem dekorację mazurków pozostawiłam Ani, która ma dobry zmysł do słodkości.
Jednego z mazurków postanowiła przygotować z masłem orzechowym i kajmakiem – na wzór ciasteczek, które mój syn kiedyś przywiózł z Anglii. Nie myliła się, bo ciast okazało się być hitem na naszym wielkanocnym stole, pod koniec trzeba się było bić o ostatnie kawałeczki! 🙂 W tym roku już pewnie nie zdążycie ale na następny koniecznie wam go polecam!
Składniki
180 g mąki pszennej,
2 żółtka,
30 g cukru pudru,
100 g masła,
łyżka mleka,
Masło orzechowe – najlepiej z kawałkami orzechów
Kajmak –mała puszka,
Orzechy, migdały
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, dobrze schłodzone masło, cukier puder i siekamy wszystko razem. Następnie dodajemy mleko i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy do lodówki na pół godziny.
Z papieru wycinamy formę w kształcie jajka – ja zrobiłam to tak, że formę na tort odrysowałam na papierze a następnie wydłużyłam po jednej stronie tak aby powstało owalne jajo.
Schłodzone ciasto wałkujemy, przekładamy na formę i odkrawamy z ciasta jajko. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z resztek ciasta robimy brzegi jajka – ja zrobiłam kuleczki które przykleiłam ( posmarowałam brzegi jajka białkiem) do jajka po aby potem masa nie wypływała z ciasta. Ponownie dajemy do schłodzenia na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni.
Ciasto nakłuwamy widelcem w paru miejscach i pieczemy około 15 minut aż się zarumieni.
Upieczone studzimy.
Na gotowe, wystudzone ciasto dajemy warstwę masła orzechowego, następnie kajmaku. Całość ozdabiamy orzechami i migdałami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz