Mazurek z masłem orzechowym i kajmakiem

Mazurek to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Robimy go najczęściej z kruchego ciasta, w różnych kształtach i przekładamy różnymi masami, dżemem, owocami…. Co tam lubimy. Tym razem dekorację mazurków pozostawiłam Ani, która ma dobry zmysł do słodkości.

Jednego z mazurków postanowiła przygotować z masłem orzechowym i kajmakiem – na wzór ciasteczek, które mój syn kiedyś przywiózł z Anglii. Nie myliła się, bo ciast okazało się być hitem na naszym wielkanocnym stole, pod koniec trzeba się było bić o ostatnie kawałeczki! 🙂 W tym roku już pewnie nie zdążycie ale na następny koniecznie wam go polecam!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

180 g mąki pszennej,

2 żółtka,

30 g cukru pudru,

100 g masła,

łyżka mleka,

Masło orzechowe – najlepiej z kawałkami orzechów

Kajmak –mała puszka,

Orzechy, migdały

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, dobrze schłodzone masło, cukier puder i siekamy wszystko razem. Następnie dodajemy mleko i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy do lodówki na pół godziny.

Z papieru wycinamy formę w kształcie jajka – ja zrobiłam to tak, że formę na tort odrysowałam na papierze a następnie wydłużyłam po jednej stronie tak aby powstało owalne jajo.

Schłodzone ciasto wałkujemy, przekładamy na formę i odkrawamy z ciasta jajko. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z resztek ciasta robimy brzegi jajka – ja zrobiłam kuleczki które przykleiłam ( posmarowałam brzegi jajka białkiem) do jajka po aby potem masa nie wypływała z ciasta. Ponownie dajemy do schłodzenia na 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni.

Ciasto nakłuwamy widelcem w paru miejscach i pieczemy około 15 minut aż się zarumieni.

Upieczone studzimy.

Na gotowe, wystudzone ciasto dajemy warstwę masła orzechowego, następnie kajmaku. Całość ozdabiamy orzechami i migdałami.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.