Mazurki to typowo wielkanocne ciasta.
Podstawą tego mazurka jest pyszne kruche ciasto czekoladowe. Przygotowałam je z dodatkiem kakao, mąki pszennej i mąki ziemniaczanej. Pokryłam je powidłami śliwkowymi i przepysznym kremem cytrynowym.
Krem cytrynowy, to moja wersja bo kiedyś jadłam pyszną babeczkę z dodatkiem kremu cytrynowego, który był tak pyszny, że postanowiłam go spróbować przygotować. Jako bazę zrobiłam ubijane na parze jajka z cukrem, sokiem z cytryn i skórką cytrynową. Wyszedł krem mocno cytrynowy, który utarłam z serkiem mascarpone. To dodało całości pysznego, kremowego ale jednocześnie cytrynowego smaku.
Na spód ciasta czekoladowego dałam powidła śliwkowe ( mam swoje, domowe bez cukru), na to puszysty krem cytrynowy i owoce granatu dopełniły całości wyglądu i smaku.
Ten krem cytrynowy będę częściej dodawać do ciast, deserów bo jest przepyszny. Polecam, spróbujcie.
Składniki
Ciasto :
100 g mąki pszennej,
50 g mąki ziemniaczanej,
30 g kakao,
50 g cukru pudru,
120 g masła schłodzonego,
1 jajko,
Krem
3 jajka,
2 cytryny z tego potrzebny sok z 2 cytryn i skórka starta z 1 cytryny,
130 g cukru,
250 g sera mascarpone
Wykonanie
Ciasto:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao, masło, jajko i wyrabiamy ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na ½ godz. Formę na tort wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wałkujemy na kształt koła i dajemy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut.
Gotowe, upieczone studzimy – można upiec wcześniej i krem dać dzień przed świętami.
Krem:
Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy. Jajka z cukrem ubijamy w misce na parze. Gdy cukier już się rozpuści, dodajemy sok z dwóch cytryn i nadal ubijamy na parze aż krem będzie gęstniał – to około 5 minut. Do masy dodajemy skórkę startą z 1 cytryny, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia, aż krem będzie chłodny. W misce ucieramy mikserem ser mascarpne, dodajemy po łyżce kremu cytrynowego i ucieramy.
Na ciasto dajemy powidła śliwkowe, na to dajemy krem cytrynowy a na koniec owoce granatu.
rewelacja:)
Tak, mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że to jest przepyszne 🙂
Cudnie wygląda, a ten krem, taki puchaty, musiał być przepyszny 🙂
Dziękuję 🙂 tak, krem cytrynowy wyszedł pyszny, puszysty….Pozdrawiam !