Maślane ciasteczka z kwiatami


Dzisiaj przychodzę z ciasteczkami maślanymi z dodatkiem wanilii i kwiatów.
Jest sporo kwiatów jadalnych, które można używać do sałatek, ciast i ciasteczek. Są to bzy, stokrotki, bratki, fiołki, chabry, płatki róż, lawenda. Można też dodać zioła, u mnie był tymianek i rozmaryn. Kwiaty  były nie tylko cudnym dodatkiem ale też dodały aromatu ciasteczkom.

Składniki

300g mąki pszennej,

170 g zimnego masła

80 g cukru trzcinowego,

1 żółtko,

1 całe jajko,

Łyżeczka soli,

Ziarenka z jednej laski wanilii

Jadalne kwiaty, u mnie bratki, bez, stokrotki, zioła

Wykonanie

Do misy gdzie będziemy mieszać ciasto dajemy przesianą mąkę, cukier, żółtko, jajko, masło pokrojone w drobne kawałki, sól, ziarenka wanilii lub łyżka ekstraktu z wanilii. Wyrabiamy ciasto na niskich obrotach do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe ciasto zawijamy w folię i dajemy na pół godz. do lodówki.
Kwiatki płuczemy i suszymy.
Na papierze do pieczenia dajemy połowę ciasta, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy do grubości  około 1 cm. Następnie wykrawamy koła, dajemy na nie kwiatki, zioła, ponownie przykrywamy papierem i delikatnie wałkujemy.
Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasteczka z kwiatami przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10-15 minut. Wyjmujemy i zostawiamy chwilę do wystygnięcia.

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.