Maślane ciasteczka z kremem pistacjowym

Szybki i prosty sposób na pyszne, świąteczne ciasteczka. Są mocno maślane, kruche a z pastą pistacjową przepyszne. Dodatkowo obsypane są po brzegach kawałkami słonych pistacji.
Na świątecznym stole będą idealne do kawy czy herbaty. Ja wykrawałam koła i robiłam pieczątki ale mogą być proste i będą równie cudne i pyszne.


Składniki :

 250 g  mąki pszennej,

2  żółtka,

1 jajko,

100 g masła,

50 g cukru pudru

Krem pistacjowy:

3 łyżki pasty pistacjowej,

100 g serka mascarpone

 Wykonanie:

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy  żółtka, jajko, cukier  i wyrabiamy ciasto.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Gotowe ciasto wałkujemy na średnią grubość, wykrawamy koła i wyciskamy na nich pieczątkę.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasteczka i pieczemy w temp. 190  stopni około 15  min.
Przygotowujemy krem pistacjowy. Serek mascarpone i pastę pistacjową blendujemy delikatnie i krótko – do połączenia. Pamiętajmy aby pasta i serek miały taką samą temperaturę.
Przekładamy wystudzone ciasteczka kremem i po brzegach obtaczamy w kawałkach słonych pistacji.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.