Szybki i prosty sposób na pyszne, świąteczne ciasteczka. Są mocno maślane, kruche a z pastą pistacjową przepyszne. Dodatkowo obsypane są po brzegach kawałkami słonych pistacji.
Na świątecznym stole będą idealne do kawy czy herbaty. Ja wykrawałam koła i robiłam pieczątki ale mogą być proste i będą równie cudne i pyszne.
Składniki :
250 g mąki pszennej,
2 żółtka,
1 jajko,
100 g masła,
50 g cukru pudru
Krem pistacjowy:
3 łyżki pasty pistacjowej,
100 g serka mascarpone
Wykonanie:
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy żółtka, jajko, cukier i wyrabiamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Gotowe ciasto wałkujemy na średnią grubość, wykrawamy koła i wyciskamy na nich pieczątkę.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasteczka i pieczemy w temp. 190 stopni około 15 min.
Przygotowujemy krem pistacjowy. Serek mascarpone i pastę pistacjową blendujemy delikatnie i krótko – do połączenia. Pamiętajmy aby pasta i serek miały taką samą temperaturę.
Przekładamy wystudzone ciasteczka kremem i po brzegach obtaczamy w kawałkach słonych pistacji.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz