Zapraszam na następne, pyszne, lekkie danie z cukinią i kaszą jaglaną. Tym razem do kaszy dodałam sos pikantny typu Ajvar ( mam domową wersję ) , ser parmezan, natkę pietruszki i zapiekłam pod serem mozarella.
Kaszę jaglaną gotuję zazwyczaj z jakimiś ziołami bo jest wtedy fajnie aromatyczna. Tym razem dodałam gałązki świeżego tymianku więc kasza była tymiankowa. Ten aromat świetnie komponował się z pikantnym sosem pomidorowo -paprykowym.
Do tego dania najlepsze są małe cukinie kulki bo farsz dobrze się nakłada, piecze i takie pieczone cukinie można następnego dnia wziąć do pracy.
Składniki
4 małe okrągłe cukinie,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 mały słoiczek sosu typu Ajvar- pikantny
Natka pietruszki,
2 łyżki parmezanu
Sól, pieprz,
Parę listków tymianku,
10 dag sera mozzarella
¾ szklanki kaszy jaglanej,
2 szklanki wody
Wykonanie:
Cukinie myjemy, suszymy, kroimy kawałek i wyjmujemy łyżeczką miąższ ze środka – z pestkami.
Przygotowujemy farsz.
Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną wodą a następnie polewamy wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 szklankach wody, z listkami tymianku, na małym ogniu pod przykryciem, do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę aby nie przykleiła się do garnka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek, dusimy chwilę na małym ogniu. Następnie ugotowaną kaszę, sos Ajavr, ser parmezan, mieszamy do połączenia wszystkich składników i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki.
Cukinie układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy solą i pieprzem i nakładamy farsz. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Naczynie przykrywamy folią i pieczemy 20-30 minut w tem. 200 stopni. Na koniec zdejmujemy folię, posypujemy cukinie serem mozzarella i zapiekamy 5 minut ( aż ser się zarumieni). Było pysznie i lekko.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz