Proste, pyszne i szybkie do wykonania danie z makaronu, szpinaku i sosu serowego. Jeśli nie macie pomysłu na obiad lub ciepłą kolacje to zachęcam do przygotowania takiego makaronu. Jest kremowy, aromatyczny i rewelacyjnie smakuje – do tego lampka czerwonego wina i poczułam się jak na wakacjach we Włoszech.
Składniki dla 4 osób:
Opakowanie makaronu typu farfalle
Parę małych koktajlowych pomidorków lub dwa większe pomidory,
½ kg szpinaku
3 łyżki oliwy extra vergine
4 ząbki czosnku,
1 cebula
sól i pieprz do smaku
kilka łyżek tartego parmezanu
Sos:
25 dag sera gorgonzola,
1 szklanka mleka,
Wykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy sos serowy i szpinak. W średniej wielkości garnku rozdrabniamy ser, podgrzewamy na małym ogniu aż się roztopi; cały czas mieszając, następnie podlewamy sukcesywnie mlekiem ( w małych porcjach) i zagotowujemy całość razem około 2 minuty.
Szpinak myjemy i suszymy. Na patelni, na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy odcedzony szpinak i dusimy do momentu aż wyparuje z patelni woda. Dodajemy do szpinaku ugotowany i odcedzony makaron, pokrojone pomidorki, sos serowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wszystko mieszamy. Wykładamy na talerz i posypujemy dużą ilością startego parmezanu.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz