Sezon na szparagi mamy w pełni. Dodatkowo zrobiło się bardzo ciepło, więc lekkie dania z makaronem i warzywami są jak najbardziej na czasie.
Dzisiejsza propozycja na makaron jest szybka i prosta do zrobienia ale jednocześnie bardzo dobra i smaczna. Połączenie szparagów, cukinii i aromatycznych ziół jest wyjątkowo smaczne i zdrowe.
Zachęcam do zrobienia takiego makaronu.
Składniki na 5 porcji:
opakowanie makaronu tagliatelle,
6 – 7 gałązek zielonych szparagów,
1 papryczka chilli,
1 cukinia,
5 ząbków czosnku,
Kilka listków świeżej bazylii,
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku,
kilka łyżek tartego parmezanu
Przygotowanie:
Zielone szparagi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cuknię myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, papryczkę chilli, pokrojone szparagi, cukinię i dusimy 10 minut. W między czasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy. Gotowy makaron dajemy na patelnię z warzywami i mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.
Następnie gorący jeszcze makaron wykładamy na talerz i posypujemy świeżymi listkami bazylii oraz dużą ilością startego parmezanu.
Ja dodaje jeszcze podsmazony wedzony boczek ( cienkie plastry ) : )