Makaron z sosem z bakłażana i pomidorów

Tym razem przygotowałam coś dla miłośników włoskiej kuchni. Pyszny makaron o śródziemnomorskim aromacie z nutką pikanterii w postaci papryczki chilli. Jak dla mnie mogłabym się żywić w większości makaronami, to zdecydowanie moje ulubione dania. Spróbujcie penne z bakłażanem, a na pewno i wam posmakuje.

Makaron z sosem z bakłażana i pomidorów

 Składniki dla 4 osób

1 średni bakłażan

Makaron penne

3  świeże pomidory,

Mniejszy karton sosu pomidorowego typu passata

3 ząbki czosnku,

1 cebula,

1 papryczka chilli,

Sól, pieprz, oregano

Oliwa,

Parmezan do posypania,

Listki bazylii do dekoracji

Wykonanie

Bakłażan myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Papryczkę chilli myjemy, przekrawamy, wyjmujemy ziarenka i kroimy na małe plasterki. Na patelni  rozgrzewamy  2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojony w drobną kostkę  czosnek, cebulę i papryczkę chilli; chwilkę smażymy na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojony bakłażan,  pomidory pokrojone w kostkę  (musimy je wcześniej wymyć, zdjąć skórkę) i dusimy chwilkę ( 5 -7 minut). Dodajemy  sos pomidorowy, sól, pieprz, oregano i  dusimy 10-15 minut na wolnym ogniu. W między czasie gotujemy makaron al dente. Na talerz wykładamy makaron, dodajemy sos z bakłażana i posypujemy parmezanem. Możemy dodać świeżą bazylię.

Makaron z sosem z bakłażana i pomidorów

Makaron z sosem z bakłażana i pomidorów

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.