Makaron z sosem carbonara to przepyszne, proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie. Nie jest to co prawda danie wegetariańskie ale ci którzy nie mają takich zasad, takim makaronem będą się z pewnością delektować. Bekon śmietana, jaja i cebule tworzą połączenie rozkosznego smaku i aromatu.
Składniki:
1 opakowanie makaronu tagliatelle (lub np. spaghetti)
15 plasterków boczku
1 mała śmietana 18%
1 duża cebula,
2 jajka
olej
sól, pieprz
parmezan,
natka pietruszki
Wykonanie:
Makaron gotujemy aldente zgodnie z czasem na opakowaniu. Na patelnię wlewamy olej i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dajemy pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy. Dusimy razem ok. 5 min. ¦mietanę mieszamy razem z żółtkami i wlewamy do boczku z cebulą, dusimy razem około 2 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy i dusimy tak aby danie było gorące. Wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem i natką pietruszki.
mniam:D
Prezentuje się pięknie. Uwielbiam carbonarę, czasem pozwalam sobie jeszcze na złamanie tradycyjnego przepisu dodatkiem sera z niebieską pleśnią 🙂
będę musiała kiedyś spróbować 🙂
oj, lubię bardzo. precz z liczeniem kalorii, smak jest wyśmienity 🙂
Pychota, tez taki robiłam mniam 🙂
Uwielbiam makaron i co najdziwniejsze carbonary jeszcze nie robiłam:P Na pewno się o szybko zmieni:) Piękne danie!
Pozdrawiam:)
mismakuje – ja też lubię przekształcać różne tradycyjne przepisy na swój sposób, ten ser mógłby tu fajnie pasować
kocie-smaki – oj tam raz na jakiś czas można sobie pozwolić i opuścić wszelkie diety na rzecz takich pysznych smaków! 🙂
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam 🙂
Nie ma to jak super carbonara:)!
nono!