Jest to proste, wegetariańskie danie, które ma jedną ważną zaletę, jest z makaronem – kochamy go w każdej postaci. Szpinak z pieczarkami i roztopionymi serami jest pysznym, rozpływającym się farszem. Dopełnia to wszystko aromatyczny sos pomidorowy. Jednym słowem pyszności.
Składniki:
15 sztuk makaronu Conchiglioni (duże makaronowe muszle)
1 opakowanie szpinaku ( nie rozdrobnionego),
30 dag pieczarek
7 sztuk serka topionego śmietankowego ( małe trójkąciki)
1 opakowanie sosu pomidorowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
20 dag żółtego sera
oregano, oliwa z oliwek
sól
pieprz
Wykonanie:
Muszle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie i rozkładamy każdą sztukę na płaskiej powierzchni.
Przygotowujemy sos pomidorowy: posiekaną drobno cebulę dusimy razem z drobno pokrojonym czosnkiem, dodajemy zioła , sól, pieprz, sos pomidorowy i dusimy około 5 minut.
Pieczarki obieramy i kroimy na małe ćwiartki. Dwa ząbki czosnku kroimy na drobne kawałki, podsmażamy chwilkę na patelni z oliwą, około 20 sekund. Dodajemy pieczarki, rozdrobniony szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy i chwilę studzimy. Przygotowanym farszem szpinakowo- pieczarkowym nadziewany każdą z muszli. Sos pomidorowy wlewamy na dno naczynia żaroodpornego, układamy na nim ponadziewane muszle, do każdej z muszki dokładamy jeszcze trochę topionego serka. Następnie posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut. Podajemy ciepłe.
uwielbiam makaron, a z takim sosem to juz w ogole 🙂 fajny pomysl 🙂
Och tak! Uwielbiam faszerowane muszelki 🙂 Pyszności 🙂
Pozdrawiam 🙂
To musi być pyszne!! Szpinak, ser, pomidory….mniam:)
rozpływam się !!!!!
ZACHECAJO WYGLADA:)
Pychota to coś dla mnie 🙂
pyszności!