Makaron muszle nadziewany szpinakiem z pieczarkami

 Jest to proste, wegetariańskie danie, które ma jedną ważną  zaletę,  jest z makaronem – kochamy go w każdej postaci.  Szpinak z pieczarkami i roztopionymi serami jest pysznym, rozpływającym się farszem. Dopełnia to wszystko aromatyczny sos pomidorowy. Jednym słowem pyszności.

Makaron muszle nadziewany szpinakiem z pieczarkami

Makaron muszle nadziewany szpinakiem z pieczarkami

Składniki:

15 sztuk  makaronu Conchiglioni (duże makaronowe muszle)

1 opakowanie szpinaku ( nie rozdrobnionego),

30 dag pieczarek

7 sztuk serka topionego śmietankowego ( małe trójkąciki)

1 opakowanie sosu pomidorowego

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

20 dag żółtego sera

oregano, oliwa z oliwek

sól

pieprz

Wykonanie:

Muszle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy,  odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie i rozkładamy każdą sztukę na płaskiej powierzchni.

Przygotowujemy sos pomidorowy: posiekaną drobno cebulę dusimy  razem z drobno pokrojonym czosnkiem, dodajemy zioła , sól, pieprz, sos pomidorowy i dusimy około 5 minut.

 Pieczarki obieramy i kroimy na małe ćwiartki. Dwa ząbki czosnku kroimy na drobne kawałki, podsmażamy chwilkę na  patelni z oliwą, około 20 sekund. Dodajemy pieczarki,  rozdrobniony szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy i chwilę studzimy. Przygotowanym farszem szpinakowo- pieczarkowym nadziewany każdą z muszli. Sos pomidorowy wlewamy na dno naczynia żaroodpornego, układamy na nim ponadziewane muszle, do  każdej z muszki dokładamy jeszcze  trochę topionego serka. Następnie posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut. Podajemy ciepłe.

Makaron muszle nadziewany szpinakiem z pieczarkami

Makaron muszle nadziewany szpinakiem z pieczarkami

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 7

  1. na oko
    9 stycznia
    Odpowiedz

    uwielbiam makaron, a z takim sosem to juz w ogole 🙂 fajny pomysl 🙂

  2. 9 stycznia
    Odpowiedz

    Och tak! Uwielbiam faszerowane muszelki 🙂 Pyszności 🙂
    Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.