Łosoś ze szparagami w kremowym, śmietanowym sosie

Łosoś ze szparagami w kremowym, śmietanowym sosie

Łosoś i szparagi to doskonały i bardzo pyszny  duet. Teraz mamy pełnię sezonu na szparagi więc zachęcam do zrobienia dania iście królewskiego. Łosoś jest soczysty, aromatyczny a sos bardzo kremowy. Szparagi i pomidorki dodają kolorów i wyjątkowego smaku.

Składniki

Filet z łososia – około 600 g,Pęczek zielonych szparagów,

2 ząbki czosnku,

1 mała cebula,

Szklanka śmietanki 36 %,sok z cytryny,

Pomidorki koktajlowe,
Świeży koperek,

Sól, pieprz cytrynowy,

Wykonanie

Filet z łososia czyścimy ze skóry i ości. Kroimy w kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki.

Na patelni rozgrzewamy masło i łyżkę oliwy i podsmażamy kawałki łososia po 2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy łososia na talerz i na tej samej patelni dodajemy oliwę, pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażamy.
Następnie dodajemy łososia, śmietankę, pomidorki przekrojone na pół, szparagi  i dusimy  na małym ogniu wszystko około 7  minut. Na koniec dodajemy obficie pokrojony koperek, mieszamy.
Podajemy z makaronem  lub ryżem  i skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy jeszcze koperkiem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.