Pyszny łosoś przygotowany w jednym naczyniu z pieczona papryką, szpinakiem w sosie śmietanowym. Najdłużej trwa upieczenie papryki bo trzeba ją wymyć, oczyścić i pokroić w kawałki. Następnie piec w 200 stopniach około pól godziny aż skórka będzie lekko przypalona. Wyjmujemy, przykrywamy ścierką i po chwili zdejmujemy skórkę. Reszta pracy to zaledwie chwila moment i mamy pyszny obiad lub ciepłą kolację.
Do tego proponuję zrobić ryż, w taki sposób jak robi się risotto. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, ryż, krótko podsmażamy. Następnie podlewamy gorącym bulionem lub po prostu wodą i tak kilka razy ( mieszając dość często) aż ryż będzie al dente. Doprawiamy solą i pieprzem.
Składniki
Filet z łososia – około 600 g,
200 g świeżego szpinaku,
4 ząbki czosnku,
2 papryki czerwone,
Szklanka śmietany 18 %,
Natka pietruszki,
Starty parmezan – 2 łyżki,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Wcześniej pieczemy 2 papryki, zdejmujemy po upieczeniu skórę i kroimy w kostkę średniej wielkości.
Filet z łososia czyścimy ze skóry i ości. Kroimy w kawałki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Szpinak myjemy.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kawałki łososia po 2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy łososia na talerz i na tej samej patelni dodajemy oliwę, pokrojony w plasterki czosnek, paprykę i chwilę podsmażamy. Dodajemy szpinak, mieszamy i zagotowujemy, dodajemy śmietanę, mieszamy. Następnie dodajemy łososia, posypujemy parmezanem i zagotowujemy na małym ogniu wszystko około 4- 6 minut.
Na koniec dodajemy natkę pietruszki i posypujemy jeszcze parmezanem.
Podajemy z ryżem przygotowanym jak risotto.
Bardzo dobre zdjęcia, a co do potrawy, to po prostu nie jem ryb
Dziękuję 🙂 A ryby nie wszyscy lubią.