Łosoś w sosie z pesto z suszonych pomidorów z puree bazyliowym


Doskonały łosoś w aromatycznym sosie z pesto z suszonych pomidorów, szpinaku i pomidorków.
Danie przenosi nas na chwilę w klimat śródziemnomorski, w aromaty pachnące bazylią i pomidorami.
Do tego koniecznie puree z ziemniaków z dodatkiem świeżych listków bazylii.


Składniki

Filet z łososia – około 600 g,

200 g świeżego szpinaku,

4 ząbki czosnku,

Szklanka pomidorków koktajlowych,

1/2 szklanki soku pomidorowego,

3 łyżki pesto z suszonych pomidorów,

Szklanka śmietany 36 %,

Pęczek świeżej bazylii,

Puree bazyliowe:

Ugotowane na miękko ziemniaki,

1/2 szklanki śmietany 18 %

Łyżka masła,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Filet z łososia czyścimy ze skóry i ości. Kroimy w paski. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Szpinak myjemy.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kawałki łososia po 2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy łososia na talerz i na tej samej patelni dodajemy oliwę, pokrojony w plasterki czosnek, pesto, sok pomidorowy   i  chwilę podsmażamy około 5 minut.

Dodajemy szpinak, mieszamy, dodajemy śmietankę, mieszamy. Następnie dodajemy łososia, pomidorki koktajlowe, posypujemy parmezanem i zagotowujemy na małym ogniu wszystko około 6-7 minut.
Gdyby sos był za gęsty, podlewamy gorącą wodą.

Na koniec dodajemy świeże listki bazylii i posypujemy jeszcze parmezanem.

Puree bazyliowe

Ziemniaki gotujemy aż będą miękkie, tłuczemy, zaraz po ugotowaniu, dodajemy sól, śmietanę i łyżkę masła, tłuczemy aż będzie lekka konsystencja. Dodajemy pokrojoną w paski świeżą bazylię i mieszamy.
Podajemy razem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.