Doskonały łosoś w aromatycznym sosie z pesto z suszonych pomidorów, szpinaku i pomidorków.
Danie przenosi nas na chwilę w klimat śródziemnomorski, w aromaty pachnące bazylią i pomidorami.
Do tego koniecznie puree z ziemniaków z dodatkiem świeżych listków bazylii.
Składniki
Filet z łososia – około 600 g,
200 g świeżego szpinaku,
4 ząbki czosnku,
Szklanka pomidorków koktajlowych,
1/2 szklanki soku pomidorowego,
3 łyżki pesto z suszonych pomidorów,
Szklanka śmietany 36 %,
Pęczek świeżej bazylii,
Puree bazyliowe:
Ugotowane na miękko ziemniaki,
1/2 szklanki śmietany 18 %
Łyżka masła,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Filet z łososia czyścimy ze skóry i ości. Kroimy w paski. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Szpinak myjemy.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kawałki łososia po 2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy łososia na talerz i na tej samej patelni dodajemy oliwę, pokrojony w plasterki czosnek, pesto, sok pomidorowy i chwilę podsmażamy około 5 minut.
Dodajemy szpinak, mieszamy, dodajemy śmietankę, mieszamy. Następnie dodajemy łososia, pomidorki koktajlowe, posypujemy parmezanem i zagotowujemy na małym ogniu wszystko około 6-7 minut.
Gdyby sos był za gęsty, podlewamy gorącą wodą.
Na koniec dodajemy świeże listki bazylii i posypujemy jeszcze parmezanem.
Puree bazyliowe
Ziemniaki gotujemy aż będą miękkie, tłuczemy, zaraz po ugotowaniu, dodajemy sól, śmietanę i łyżkę masła, tłuczemy aż będzie lekka konsystencja. Dodajemy pokrojoną w paski świeżą bazylię i mieszamy.
Podajemy razem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz