Doskonały, aromatyczny łosoś, wypróbowany przez zacnych gości i polecany aby wstawić na bloga.
Przygotowuje się go szybko, w jednym naczyniu, np woku. Wystarczy wcześniej kupić produkty, przygotować i rach ciach obiad będzie gotowy i pyszny.
Składniki
Filet z łososia – około 600 g,
200 g świeżego szpinaku,
4 ząbki czosnku,
Starty imbir – 3 cm,
Papryczka chilli,
1 papryka czerwona,
Szklanka śmietany 36 %,
Limonka – sok i skórka starta,
Kolendra świeża,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Wcześniej pieczemy paprykę, zdejmujemy po upieczeniu skórę i kroimy w paski.
Filet z łososia czyścimy ze skóry i ości. Kroimy w kawałki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Szpinak myjemy.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kawałki łososia po 2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy łososia na talerz i na tej samej patelni dodajemy oliwę, pokrojony w plasterki czosnek, imbir, chilli pokrojone w plasterki, paprykę i chwilę podsmażamy. Dodajemy śmietanę, skórkę z limonki i sok i zagotowujemy około 3 minuty.
Następnie dodajemy łososia i gotujemy na małym ogniu wszystko około 4- 6 minut.
Na koniec dajemy szpinak i zagotowujemy chwilę.
Podajemy ze świeżą kolendrą, ryżem lub makaronem ryżowym i skrapiamy sokiem z limonki
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz