Łosoś z pierzynką szpinakową, zawinięty w ciasto francuskie jest pysznym daniem na obiad lub ciepłą kolację. Ciasto francuskie i kawałek łososia zostały mi po świętach więc na niedzielny obiad postanowiłam zrobić szybkiego ale jednocześnie pysznego łososia ze szpinakiem zamkniętego w cieście francuskim. Wyszło pyszne.
Danie jest szybkie do zrobienia i mamy w jednym naczyniu gotowy obiad. Można przygotować do tego sos chrzanowy lub cytrynowy ale my zjedliśmy bez dodatków i też było pyszne.
Składniki:
ok 500g filet z łososia bez skóry i ości
sól morska,
biały pieprz
sok z ½ cytryny,
2 łyżki oliwy,
3 ząbki czosnku,
30 dag szpinaku świeżego
Opakowanie ciasta francuskiego,
1 jajko
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Łososia czyścimy z ości, myjemy, suszymy, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
Szpinak myjemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy wyciśnięty czosnek, szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy 5 minut. Ciasto francuskie dajemy na deskę, delikatnie rozwałkowujemy i układamy na cieście łososia a na łososia dajemy szpinak. Całość ciasta z łososiem zwijamy w rulon, dajemy do naczynia żaroodpornego i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Naczynie z łososiem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.
Upieczonego łososia w ciście układamy kroimy na kawałki i skrapiamy cytryną.
Połączenie łososia ze szpinakiem rządzi. A tutaj do całości można dodać jeszcze trochę sera pleśniowego, o ile ktoś oczywiście lubi 🙂
O, ciekawy pomysł z tym serem, wypróbuję przy okazji 🙂
Często robię taki obiad. Wszystkim smakuje 🙂