Szybkie i proste polskie danie czyli łazanki. Dzisiaj z młodą kapustą bo teraz jest ona najlepsza.
Jeśli lubicie polskie dania to takie łazanki z młodej kapusty z pewnością przypadną Wam do smaku. Młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania a ja dodatkowo lubię jak jest ona trochę chrupiąca, nie rozgotowana – gotuję około 15 minut. Przygotowanie takich łazanek nie jest więc czasochłonne i nie wymaga długiego czasu.
Do łazanek dodałam plasterki smażonego boczku i marchewkę.
Pyszna polska klasyka w najlepszym wydaniu.
Składniki
1 główka młodej, małej kapusty białej, lub ½ większej,
5 grubszych plastrów boczku wędzonego/gotowanego,
1 cebula,
2 łyżki masła,
Makaron typu łazanki,
1 marchewka,
Sól, pieprz,
Łyżeczka sosu sojowego
Wykonanie
Kapustę kroimy/szatkujemy na małe kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości – około 15 minut. Młodą kapustnie trzeba gotować zbyt długo.
Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody, studzimy a następnie mocno wyciskamy z wody. Wyciśniętą kapustę kroimy na jeszcze mniejsze kawałki.
Makaron łazanki gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy. Ja dodatkowo po odcedzeniu polewam odrobiną oleju i potrząsam druszlakiem, to wtedy makaron nie zlepia się tak.
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchewkę, pokrojony w kostkę boczek i smażymy około 5 minut na wolnym ogniu. Do tak podsmażonej mieszanki dodajemy makaron, kapustę , doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę ( 3 minuty).
Jak ja bym je teraz zjadła!!!
🙂 to trzeba zrobić 😉 Pozdrawiam Aniu !