Lubicie mięsa z owocami ? Ja lubię takie wersje dań z mięsem z dodatkiem różnych owoców sezonowych.
Zachęcam do próbowania i eksperymentowania z owocami i mięsem. Owoce nadają fajnego, owocowego aromatu, który ma różne odmiany, w zależności od tego jakie owoce dodamy do mięsa. Ja robię ze śliwkami, jabłkami, gruszkami, malinami, truskawkami …… w zależności od pory roku, sezonu. Tym razem jest kurczak zagrodowy z grillowanymi brzoskwiniami. Na straganach są już polskie, dobre brzoskwinie więc można poszaleć 😉
Lubię też dodawać do takich dań różne zioła, które mam w swoim ogródku. Zioła też, w zależności jakie dodamy sprawiają, że mięso ma ciekawy aromat i smak. Cząber jest moim odkryciem w tym roku. Dodaje do różnych dań, tu z kurczakiem i brzoskwiniami było wyśmienicie. I nie byłabym sobą gdybym nie dodała do takiego dania szczypty pikanterii – to też lubię.
Składniki:
Kurczak zagrodowy – około 2 kg,
Łyżka miodu,
3 łyżki sosu sojowego,
Łyżeczka suszonego cząbru i parę gałązek świeżego,
3 łyżki oliwy z oliwek,
Szczypta pieprzu cayenne
Sok z cytryny,
Sól, pieprz
5 świeżych brzoskwiń
Wykonanie
Kurczaka myjemy i suszymy dość dokładnie. Następnie doprawiamy kurczaka solą i pieprzem ( w tym w środku).
W misce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, sosem sojowym, miodem i cząbrem. Taką miksturą smarujemy dokładnie kurczaka. Odkładamy doprawionego kurczaka na co najmniej godzinę.
W tym czasie przygotujemy brzoskwinie.
Brzoskwinie myjemy, czyścimy z pestek i kroimy w ćwiartki.
Cząstki z trzech brzoskwiń wkładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą pieprzu Cayenne i świeżymy listkami cząbru.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy kurczaka i pieczmy pod przykryciem około 1 ½ godziny. Następnie zdejmujemy przykrywkę, dodajemy resztę brzoskwiń ( cząstki z dwóch ) zwiększamy tem do 200 stopni i pieczemy jeszcze 1 godz. bez przykrywki, podlewając od czasu do czasu kurczaka sosem z pieczenia.
Na patelni grillowej grillujemy pozostałe brzoskwinie.
Po upieczeniu dzielimy kurczaka na części i podajemy z grillowanymi brzoskwiniami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz