Sos teryiaki jest bardzo dobrym dodatkiem do kurczaka, łososia czy też do warzyw. Można go kupić w sklepie ale zachęcam do zrobienia w domu.
Ten przepis na sos jest znakomity, przyniosłam go z warsztatów z Elektroluxem, gdzie tematem przewodnim było niemarnowanie żywności i wykorzystywanie resztek produktów do różnych dań. Sos robi się z resztek warzyw, które mamy w lodówce
(marchew, pietruszka, seler, burak, cebula…) oraz z sosu sojowego, świeżego imbiru, chilli, octu ryżowego, miodu, czosnku.
Zrobiłam z dodatkiem sosu kawałki kurczaka zagrodowego i wyszły przepyszne. Trzeba je wcześniej zalać takim sosem, około godziny przechować w lodówce a następnie zapiec z dodatkiem trawy cytrynowej i czosnku. Mięso przechodzi aromatem sosu, dodatkowo trawa cytrynowa i czosnek dodają kurczakom fajnego smaku. Z ryżem oraz sałatką są rewelacyjnym daniem na obiad.
Składniki
6 udek kurczaka zagrodowego
Sól, pieprz,
Ziarna sezamu,
Trawka cytrynowa,
4 ząbki czosnku
Sos teriyaki
1 szklanka wody,
½ szklanki sosu sojowego,
Kawałek świeżego imbiru,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 cebula,
Papryczka chilli,
Kawałek papryki,
Czosnek – może być mała główka,
3 łyżki octu ryżowego,
3 łyżeczki miodu
Wykonanie
Sos teriyaki. W garnku gotujemy około 30 minut, na wolnym ogniu, wszystkie składniki na sos. Gotowy studzimy i przelewamy do słoika.
Udka kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na małe porcje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Udka zalewamy sosem teriyaki i przechowujemy około 1 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Udka przekładamy do garnka/naczynia żaroodpornego, polewamy sosem, w którym były marynowane, oliwą, dodajemy trawę cytrynową, ząbki czosnku bez obierania, przykrywamy i pieczemy około godziny. Następnie włączmy piekarnik na funkcję grill, zdejmujmy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut. Gotowe, posypujemy sezamem.
Podajemy z ryżem i sałatką.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz