Labneh to kwaśny, gęsty serek, który otrzymuje się przez odcedzenie serwatki z jogurtu.
Taki serek wcale nie jest trudny do zrobienia w domu. Wystarczy kupić naturalny jogurt. Ja lubię ten z Lidla. Następnie ustawiamy w misce sitko, na to dajemy podwójnie zwiniętą gazę, wylewamy jogurt, przykrywamy gazą i przechowujemy w lodówce. Ja trzymałam 2 dni i zrobił się pyszny gęsty serek.
Zrobiłam z niego kulki, które obtoczyłam w świeżo zmielonym pieprzu, mieszance papryk i szczypiorku. Ułożyłam je na kawałeczkach domowego chleba i aż sama byłam zaskoczona rezultatem. Wyszły znakomite przekąski do białego wina.
Jeśli szukacie pomysłów na karnawałowe dania, to ten polecam z pełną odpowiedzialnością.
Składniki
Duży jogurt grecki,
Dość duża gaza opatrunkowa,
Sól,
Smakowe dodatki:
Szczypiorek,
Ząbek czosnku,
Papryka w proszku- trochę słodkiej i trochę ostrej,
Trochę świeżo mielonego, czarnego pieprzu
Wykonanie
Wcześniej przygotowujemy serek.
Sitko ustawiamy na misce, na którą wykładamy gazę złożoną podwójnie. Wylewamy jogurt na gazę, przykrywamy gazą i wstawiamy do lodówki. Po 2 dniach powinien być delikatny ser. Ser doprawiamy solą.
Teraz to już zależy od nas jakie smaki lubimy, takie dodajemy do serka i obtaczamy w różnych smakach. Ja obtoczyłam w szczypiorku serek, który wcześniej wymieszałam z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Pozostałe kulki obtoczyłam w świeżo zmielonym pieprzu, mieszance papryk.
Można je obtoczyć w różnych smakach i dodatkach: rozdrobnionych orzechach, koperku, natce pietruszki, ziołach, co tam lubimy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz