Pomysł na takie kubeczki podpatrzyłam na kanale TASTY, gdzie są bardzo fajne i smaczne dania na różne okazje.
Moje kubeczki zrobiłam z tortilli pełnoziarnistej pszennej z farszem z wędzonego łososia i sera.
Są proste do zrobienia a efekt wizualny i smakowy takich kubeczków jest imponujący.
Smakują dobrze zarówno w wersji na ciepło jak też na zimno.
Do podsmażonego z cebulką łososia dodałam ser Favita, który jest dość miękki i dobrze się rozdrabnia oraz koperek. Wszystko zapiekłam z serem gruyere i było pysznie.
Składniki
6 sztuk dużych pszennych pełnoziarnistych tortilli,
Około 6 plastrów wędzonego łososia,
270 g ( opakowanie) sera Favita – miękkiego,
1 cebula,
Świeży koperek,
Śmietana 18 %,
100 g sera gruyere,
Pieprz,
Ogórek zielony,
Olej
Forma na muffinki – 12 sztuk
Wykonanie
Przygotowujemy farsz z łososia. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego w mniejsze kawałki łososia. Podsmażamy około 3 minut i studzimy chwilkę. W misce rozdrabniamy ser Favita, dodajemy 2 -3 łyżki śmietany, pokrojony koperek, podsmażonego łososia, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Nie dodajemy soli bo ser i łosoś są już wystarczająco słone.
Tortilli okrawamy boki w ten sposób aby powstał nam kwadrat. Każdy kwadrat kroimy na 4 części.
Formę na muffinki smarujemy olejem i dajemy na spód kawałek tortilli ( kwadrat), na to dajemy po łyżce farszu z łososia, przykrywamy drugim kawałkiem tortilli i na koniec dajemy ponownie łyżkę farszu i stary ser guyere. Smarujemy wystające końcówki tortilli olejem ( najlepiej pędzelkiem) i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 18 minut.
Podajemy z łyżką śmietany i np. plasterkami świeżego zielonego ogórka.
Zjadłabym !!!
🙂 to trzeba zrobić Aniu ….;-)