Krupnik z kaszą jaglaną i podsmażanym boczkiem

Dawno już nie robiłam krupniku, zatęskniłam więc nieco za jego smakiem. Jest to zdrowa, bardzo sycąca zupa.

Zrobiłam ją z kaszą jaglaną, a doo tego skwareczki boczku – w takim zestawie zupa powinna posmakować każdemu. Nawet moja córka, która za krupnikiem nie przepada, zjadła go ze smakiem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 6 osób

3 litry wody,

2 marchewki,

1 pietruszka średniej wielkości,

Mały kawałek selera,

1 por,

¾ szklanki kaszy jaglanej,

6-8 plastrów boczku gotowanego,

Natka pietruszki

Sól, łyżka przyprawy maggi,

Wykonanie

Warzywa ( marchew, seler, pietruszka) myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarku na grubych oczkach.

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy; dodajemy starte warzywa i kawałek pora. Doprawiamy solą. Po 10 minutach gotowania wyjmujemy kawałek pora.

Kaszę płuczemy w zimnej wodzie a następnie sparzamy wrzątkiem. Dodajemy do warzyw i gotujemy jeszcze 20 minut – mieszając od czasu do czasu.

Boczek kroimy w kostkę – średniej wielkości i smażymy na patelni- nie za długo ze 3- 4 minuty, dodajemy do krupniku i zagotowujemy.

Doprawiamy solą, przyprawą maggi i posypujemy pokrojoną drobno natką pietruszki.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 9 kwietnia
    Odpowiedz

    pięknie podana 🙂 pyszna zupa 🙂

  2. Zofia
    10 kwietnia
    Odpowiedz

    Też bardzo lubię zupy. Zrobię w najbliższym czasie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.