Są to najprostsze i najlepsze ciasteczka. Podobne, z dżemem robiła moja babcia.
Jeśli wybieracie się z dziećmi na wycieczkę, to takie ciasteczka, zrobione w domu będą najlepsze na małą, słodką przegryzkę. Ja jak zrobiłam to moi mali siostrzeńcy pałaszowali tak, że w kilka chwil nie było większej części.
Składniki
350g mąki pszennej,
50 g mąki ziemniaczanej,
250 g masła
100 g cukru pudru,
3 żółtka,
1 cukier waniliowy,
Wykonanie
Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka i cukier waniliowy, dalej ucieramy. Do utartej masy dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i ucieramy na gładką masę. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki a następnie wałkiem formujemy koła lub inne figury. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy wcześniej do tem. 180 stopni i pieczemy ciasteczka około 10-12 minut.
Kruche ciasteczka są najlepsze!