Kruche ciasteczka

Są to najprostsze i najlepsze ciasteczka. Podobne, z dżemem  robiła moja babcia.

Jeśli wybieracie się z dziećmi na wycieczkę, to takie ciasteczka, zrobione w domu będą najlepsze na małą, słodką przegryzkę. Ja jak zrobiłam to moi mali siostrzeńcy pałaszowali tak, że w kilka chwil nie było większej części.

ciaatka-011

Składniki

350g mąki pszennej,

50 g mąki ziemniaczanej,

250 g masła

100 g cukru pudru,

3 żółtka,

1 cukier waniliowy,

Wykonanie

Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka i cukier waniliowy, dalej ucieramy. Do utartej masy dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i ucieramy na gładką masę. Z tak przygotowanego  ciasta formujemy kulki a następnie wałkiem formujemy koła lub inne figury. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy wcześniej do tem. 180 stopni i pieczemy ciasteczka  około 10-12 minut.

 ciaatka-030

ciaatka-004

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.