Nie wiem jak Wy ale ja krewetki mogę jeść w każdej wersji. Są pyszne z różnymi przyprawami: mleczkiem kokosowym, z masłem i białym winem, z curry … Mogłabym wymieniać tego dużo.
Ostatnio polubiłam dania z dodatkiem sosu rybnego i ostrygowego. Są dobre do różnych dań w stylu tajskim.
Dzisiaj krewetki w pysznym sosie z pomarańczy, limonki i właśnie z dodatkiem sosu rybnego i ostrygowego. Są znakomite. Dodałam szpinak i świeże listki kolendry i wyszło coś przepysznego.
Składniki:
500 g krewetek świeżych,
3 ząbki czosnku,
Łyżka sosu rybnego,
Łyżka sosu ostrygowego,
Sok z 1 pomarańczy,
2 limonki,
Papryczka chilli,
3 cm korzenia imbiru,
Oliwa do smażenia,
1 łyżka miodu
Świeże liście kolendry,
2 garście świeżego szpinaku,
1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
Wykonanie:
Krewetki myjemy, obieramy ze skorupek, oczyszczamy i wkładamy do miski
Czosnek siekamy w plasterki, papryczkę chilli kroimy w paski.
W misce przygotowujemy sos: wyciskamy sok z jednej pomarańczy limonki, dodajemy sos rybny i ostrygowy, miód, mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, chilli, ścieramy imbir i chwilkę dusimy. Dodajemy krewetki i podsmażamy około minuty. Następnie wlewamy sos, szpinak wymyty i gotujemy około minuty.
Krewetki wykładamy na talerz/miskę, posypujemy posiekaną kolendrę i skrapiamy sokiem z limonki.
Sos z pomarańczy koniecznie muszę wypróbować. 🙂
🙂 Jest znakomity