Krewetki lubimy w każdej postaci. Te na maśle z białym winem i chilli to moje ulubione.
Jeśli lubicie przyprawę curry to dzisiejszy przepis spodoba się Wam. Pasta czerwona curry jest aromatyczna i ma piękny czerwony kolor. Z sosem pomidorowym z mleczkiem kokosowym znakomicie się komponuje. Do tego aromatyczny i rozgrzewający imbir, pikantna chilli i krewetki pływają w przepysznym sosie.
Na zimowe dni jest to idealne, rozgrzewające danie. Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą

Składniki:
300 g krewetek królewskich świeżych lub mrożonych,
Papryczka chili,
Kawałek imbiru – 2 cm,
2 łyżki czerwonej pasty curry,
3 ząbki czosnku,
1 średnia cebula,
Oliwa,
200 ml mleczka kokosowego,
Szklanka sosu pomidorowego,
2-3 garście szpinaku,
sól , pieprz do smaku
limonka, świeże listki kolendry,
Ryż
Przygotowanie:
Krewetki królewskie , świeże obieramy ze skorupek i myjemy. Jeśli mamy mrożone, to zalewamy wrzątkiem i po 10 minutach odcedzamy i obieramy ze skorupek.
Chili kroimy razem z pestkami w małe kawałki. Czosnek obieramy i ścieramy na tarku na grubych oczkach, tak samo robimy z cebulą. Imbir obieramy i ścieramy też na tarku.
Szpinak myjemy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę, imbir i chilli. Mieszamy i dusimy chwilkę. Następnie dodajemy sos pomidorowy, mleczko kokosowe, sól, pieprz i dusimy około 10 minut.
Krewetki podsmażamy na oliwie z pastą curry 2 minuty, dodajemy do sosu i dusimy jeszcze około 4 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy szpinak i zagotowujemy minutę.
Podajemy krewetki z ryżem i świeżą kolendrą.


Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz