Kremowy sernik z jeżynami

Sernik to ciasto, które nigdy się nie nudzi. Przygotowujemy je na niedzielny deser, na święta czy na urodzinowe/imieninowe uroczystości.

Z owocami sezonowymi sernik jest doskonały. Czy są to truskawki, maliny czy jak tym przypadku jeżyny.

Składniki:

spód:

200g ciasteczek maślanych,

100g masła,

masa serowa:

1kg twarogu sernikowego,

400ml śmietanki deserowej 30%,

3/4 szklanki cukru,

5 jajek

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

1 mały cukier waniliowy,

Frużelina z jeżyn na spód ciasteczek:

200 g jeżyn,

2 łyżki cukru,

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,

Jeżyny, borówki do dekoracji,

Biała czekolada do dekoracji

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Na dno piekarnika wkładamy naczynie z wodą.
Dno tortownicy wyściełamy papierem do pieczenia.

Przygotowujemy spód. Masło rozpuszczamy i chłodzimy, ciasteczka kruszymy, a następnie mieszamy razem  z masłem aż powstanie jednolita masa. Gotowy spód wykładamy na dno tortownicy i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowujemy frużelinę. W garnku zagotowujemy wymyte jeżyny z cukrem, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy. Studzimy. Wykładamy równomiernie na ciasteczka i studzimy w lodówce.

Twaróg, cukier, cukier waniliowy i śmietankę wkładamy do dużej miski, miksujemy je tylko by się ze sobą połączyły, dodajemy jajka i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy  mąkę ziemniaczaną i miksujemy by powstała gładka masa.  Gotową masę wylewamy do tortownicy na ciasteczkowy spód z frużeliną.

Sernik pieczemy przez 40 min w 175 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze ok 70 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Pamiętajmy by nie otwierać drzwiczek piekarnika od razu po jego wyłączeniu, by sernik nam nie opadł.
Najlepiej, po wyjęciu z piekarnika wstawić do lodówki na parę godzin

Na gotowy sernik dajemy wiórki białej czekolady i owoce ( jeżyny i borówkę).

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.