Sernik to ciasto, które nigdy się nie nudzi. Przygotowujemy je na niedzielny deser, na święta czy na urodzinowe/imieninowe uroczystości.
Z owocami sezonowymi sernik jest doskonały. Czy są to truskawki, maliny czy jak tym przypadku jeżyny.
Składniki:
spód:
200g ciasteczek maślanych,
100g masła,
masa serowa:
1kg twarogu sernikowego,
400ml śmietanki deserowej 30%,
3/4 szklanki cukru,
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 mały cukier waniliowy,
Frużelina z jeżyn na spód ciasteczek:
200 g jeżyn,
2 łyżki cukru,
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
Jeżyny, borówki do dekoracji,
Biała czekolada do dekoracji
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Na dno piekarnika wkładamy naczynie z wodą.
Dno tortownicy wyściełamy papierem do pieczenia.
Przygotowujemy spód. Masło rozpuszczamy i chłodzimy, ciasteczka kruszymy, a następnie mieszamy razem z masłem aż powstanie jednolita masa. Gotowy spód wykładamy na dno tortownicy i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowujemy frużelinę. W garnku zagotowujemy wymyte jeżyny z cukrem, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy. Studzimy. Wykładamy równomiernie na ciasteczka i studzimy w lodówce.
Twaróg, cukier, cukier waniliowy i śmietankę wkładamy do dużej miski, miksujemy je tylko by się ze sobą połączyły, dodajemy jajka i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy by powstała gładka masa. Gotową masę wylewamy do tortownicy na ciasteczkowy spód z frużeliną.
Sernik pieczemy przez 40 min w 175 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze ok 70 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Pamiętajmy by nie otwierać drzwiczek piekarnika od razu po jego wyłączeniu, by sernik nam nie opadł.
Najlepiej, po wyjęciu z piekarnika wstawić do lodówki na parę godzin
Na gotowy sernik dajemy wiórki białej czekolady i owoce ( jeżyny i borówkę).
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz