Pory, brokuły, dynia, kalafior- w zasadzie codziennie można teraz robić pyszny warzywny krem. Zwłaszcza w chłodniejsze jesienne dni taka zupa to oczekiwany punkt programu. Tym razem w ulubionym sklepiku gospodarstwa rolnego zachwyciłam się porami i od razu dzielę się przepisem.
Składniki:
2 duże pory (tylko białe części)
4 średnie ziemniaki
duża cebula
1,5l bulionu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
łyżeczka majeranku
2-3 łyżki masła
3-4 łyżki śmietany
Wykonanie:
Bulion -oczywiście warzywny- przygotowałam sama ze świeżych warzyw, ale można też użyć kostki albo koncentratu.
Masło rozpuścić na patelni, dodać przeciśnięty czosnek. Na tak przygotowanym tłuszczu podsmażamy pory pokrojone w cienkie krążki oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Przekładamy wszystko do garnka, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy wszystko kilkanaście minut, do miękkości ziemniaków. Miksujemy dokładnie na gładki krem, dodajemy śmietany.
Jeśli chcecie mieć pewność że krem będzie odpowiednio gęsty, tuż przed miksowaniem należy odlać nieco płynu z zupy. Zmiksować, po czym dolewać odłożony płyn do chwili uzyskania oczekiwanej gęstości.
Podawać gorący. Można dodać prażone migdały lub pestki dyni albo jak kto woli groszek ptysiowy.
Pyszna, prosta zupka. Takie lubię!
Pysznie wygląda ta zupka!:)
Skorzystałam z przepisu, krem miał wystarczyć na 2 dni, wystarczył tylko na dzisiaj… Masło sklarowałam zanim podsmażyłam na nim por, czosnek i cebulę. Dla wzmocnienia smaku dodałam 1/2 łyżeczki świeżej papryczki chilli. Śmietanę pominęłam (względy zdrowotne). Smakowity krem, wrócę do przepisu na pewno!