Krem z dyni raz jeszcze

Na blogu już kilka razy pojawiały się przepisy na pyszne zupy z dyni. Najczęściej piszemy o dyni jesienią , bo wtedy dynia króluje. Ale dzięki sąsiedztwu z gospodarstwem Państwa Majlertów mogę jesienią zrobić spory zapasik dyni i  kilka pojemników z porcjami zmiksowanej ugotowanej wcześniej dyni spoczywa  w mojej zamrażarce. W środku śnieżnej zimy w sam raz na wspomnienie słonecznych dni. Dzisiaj zaproponuję Wam przepis na gęstą, słoneczną zupę,  pikantną  i sytą .  Ja lubię jak zupa jest pikantna, z dodatkiem chilli bo wtedy rewelacyjnie rozgrzewa w takie mroźne dni. A Wy, jakie macie dania  ( sposoby)  na rozgrzewanie się  w mroźne dnia?

zupka-029

Składniki:

1,5 kg dyni

3  mniejsze cebule

1 litr  bulionu warzywnego lub drobiowego

1 szklanka mleka

2 łyżki masła

100 ml  śmietany

łyżeczka soku z  cytryny

1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne,

Szczypta chilli,

sól

Dodatki: ser cheddar,  groszek ptysiowy,

Wykonanie:

Miąższ dyni kroimy, podlewamy wodą (3/4 szklanki), solimy  i dusimy ( albo wyciągamy mrożone purre z dyni i rozmrażamy). Śmietanę mieszamy  z sokiem z cytryny i chłodzimy. Posiekaną cebulę dusimy na maśle i  dodajemy  do dyni. Wlewamy do dyni  mleko, wsypujemy pieprz cayenne i miksujemy.  Następnie dodajemy stopniowo   bulion –do uzyskania oczekiwanej konsystencji, zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem i  chilli . Do zupy dajemy  kleksy  śmietany . W moim wykonaniu tym razem dodałam groszek ptysiowy i starty ser cheddar.

 zupka-018

zupka-004

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. maria grabowska
    4 października
    Odpowiedz

    Broniu!! Zupa krem z dyni pyszna smak taki trudny do określenia ,polecam wszystkim odwiedzajacym blog -kuchniabreni.

    • Brenia
      4 października
      Odpowiedz

      Pozdrawiam i dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.