Krem z brokułów

Krem brokułowy to łatwa i stosunkowo szybka do przygotowaniu zupa. Jest zupą, która  może być podawana na gorąco i jako chłodnik. Jest bardzo syta i aromatyczna.  Ja najbardziej lubię  ją ze świeżo prażonymi płatkami migdałowymi.

Krem z brokułów

Składniki

2 małe  brokuły albo 1 duży

2 marchewki

2 cebule

2 ziemniaki

1 ząbek czosnku

śmietana (opcjonalnie)

1 opakowanie płatków migdałowych

Sól, pieprz , gałka muszkatałowa , maggi – przyprawa do zup

Szczypta chilli

Wykonanie

Gotujemy warzywa: brokuły osobno, a marchew, pietruszkę, cebule i ziemniaki  osobno. Róże brokułów wkładamy do gotującej się lekko osłodzonej wody (słodka woda pomaga zachować ładny zielony kolor). Warzywa ( marchew, pietruszkę, cebulę, ziemniaki) gotujemy na  wywar . Kiedy warzywa zmiękną na jakieś 5 minut przed końcem, dodajemy sól. Następnie ugotowane warzywa i brokuły wkładamy do jednego garnka i zalewamy częścią wywaru warzywnego i miksujemy . Wywar dodajemy stopniowo, aby uzyskać oczekiwaną konsystencję

Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i przyprawy do smaku.

Zupę można podać  ze śmietaną (ja nie preferuję) i najlepiej  prażonymi płatkami migdałowymi lub innymi dodatkami do zup – kremów.

Krem z brokułów

Krem z brokułów

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.