Krem brokułowy to łatwa i stosunkowo szybka do przygotowaniu zupa. Jest zupą, która może być podawana na gorąco i jako chłodnik. Jest bardzo syta i aromatyczna. Ja najbardziej lubię ją ze świeżo prażonymi płatkami migdałowymi.
Składniki
2 małe brokuły albo 1 duży
2 marchewki
2 cebule
2 ziemniaki
1 ząbek czosnku
śmietana (opcjonalnie)
1 opakowanie płatków migdałowych
Sól, pieprz , gałka muszkatałowa , maggi – przyprawa do zup
Szczypta chilli
Wykonanie
Gotujemy warzywa: brokuły osobno, a marchew, pietruszkę, cebule i ziemniaki osobno. Róże brokułów wkładamy do gotującej się lekko osłodzonej wody (słodka woda pomaga zachować ładny zielony kolor). Warzywa ( marchew, pietruszkę, cebulę, ziemniaki) gotujemy na wywar . Kiedy warzywa zmiękną na jakieś 5 minut przed końcem, dodajemy sól. Następnie ugotowane warzywa i brokuły wkładamy do jednego garnka i zalewamy częścią wywaru warzywnego i miksujemy . Wywar dodajemy stopniowo, aby uzyskać oczekiwaną konsystencję
Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i przyprawy do smaku.
Zupę można podać ze śmietaną (ja nie preferuję) i najlepiej prażonymi płatkami migdałowymi lub innymi dodatkami do zup – kremów.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz