Kontynuując przepisy z serii lekkich dań, dzisiaj proponuję pyszne, aromatyczne kotlety z indyka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami. Jest to rewelacyjne, proste i letnie danie na obiad lub ciepłą kolację, do którego wystarczy sałatka i mamy gotowe jedzenie.
Składniki
6-8 kotletów z indyka
30 dag szpinaku,
3-4 pomidory,
20 dag sera mozarella,
2 ząbki czosnku,
Sól, pieprz, tymianek
Olej/ oliwa do smażenia
Wykonanie
Przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i wymyty szpinak, dusimy około 10 minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory myjemy, suszymy i kroimy na plastry.
Przygotowujemy mięso. Kotlety myjemy, suszymy i lekko rozbijamy (najlepiej pod folią ), doprawiamy solą, pieprzem i smażymy z dwóch stron krótko ( około 3 minut) na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety przekładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego. Na każdy kotlet nakładamy łyżkę szpinaku, na to po 1-2 plasterku pomidora, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Ser mozarella ścieramy i posypujemy każdy kotlet. Zapiekamy pod folią w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut. Jeśli lubimy przypieczony ser, to na 5 minut zdejmujemy folię i zapiekamy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz