Zrobiło się trochę jesiennie, chłodniej więc czas na sezonowe warzywa i dania z nich. Sezon na dynie czas rozpocząć.
Doskonałe, delikatne kotlety z dyni i ugotowanych ziemniaków z dodatkiem sosu kurkowego. Są nie tylko kolorowe ale i bardzo smaczne.
Mogą być dodatkiem do dań mięsnych ale mogą też być samodzielnym daniem, np. z sosem kurkowym.
Składniki
Ugotowane ziemniaki 6-8 sztuk
5 dag startego sera mozarella
1/2 małej dyni Hokkaido,
1 ząbek czosnku,
Garść świeżych liści natki pietruszki i koperku,
1 jajko,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Olej do smażenia,
Sól, pieprz,
Sos kurkowy:
100 g kurek,
Koperek,
1/2 średniej cebuli,
1 łyżka masła,
½ szklanki śmietany 18%
Wykonanie
Jeśli nie mamy ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, to gotujemy je do miękkości, odcedzamy i tłuczemy.
Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą i pieczemy w 200 stopniach 30 – 40 minut, aż będzie miękka. Wystudzoną obieramy ze skóry i blendujemy.
Natkę i koperek kroimy w paski.
Do miski dajemy purre z dyni, ziemniaki, jajko, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz, mozarellę, zioła, wyciśnięty ząbek czosnku i mieszamy wszystko. Dajmy na pół godziny do lodówki.
Przygotowujemy sos kurkowy. Kurki myjemy, czyścimy i suszymy.
W garnku roztapiamy masło, dodajemy kurki , pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy około 10 minut. Koperek myjemy i kroimy na drobne kawałki. Do podduszonych kurek dodajemy koperek, sól i mieszamy. Gotujemy razem 2 minuty. Na koniec dodajemy śmietanę i zagotowujemy z kurkami 2 minuty.
Z masy ziemniaczano-dyniowej formujemy okrągłe kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety około 4 minut z każdej strony.
Podajemy z sosem kurkowym.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz