Jeśli macie mały kawałek łososia i zastanawiacie się co w niego zrobić aby było ciekawe i smaczne danie, to proponuję zrobić kotlety z dodatkiem cieciorki. Wychodzą bardzo apetyczne i delikatne kotlety, które można podać z dość pikantnym sosem pomidorowym i ryżem.
Składniki na 4 porcje:
400 g łososia – filet, dzwonko,
Szklanka ugotowanej cieciorki,
1 jajko,
Łyżka mąki ryżowej,
Ząbek czosnku,
Koperek,
1 cebula,
1 łyżka musztardy dijon
olej do smażenia,
sól, pieprz,
bułka tarta
Pikantny sos pomidorowy
Puszka krojonych pomidorów lub 5-6 świeżych,
2 papryczki chilli,
Sól, pieprz,
2 ząbki czosnku
Świeża kolendra
Wykonanie:
Łososia myjemy i rozdrabniamy w blenderze lub kroimy na drobną kostkę. Ugotowaną cieciorkę rozdrabniamy w blenderze.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Do miski dajemy łososia, cieciorkę, jajko, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, cebulę, pokrojony drobno koperek, łyżkę mąki ryżowej i musztardy i mieszamy wszystko.
Na koniec formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony.
Przygotowujemy sos pomidorowy. Do garnka wlewamy oliwę, dajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek i pokrojoną drobno chilli, minutę podsmażamy. Dodajemy pomidory i gotujemy około 7 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojone listki kolendry i mieszamy już nie gotując.
Podajemy kotlety z ryżem i pikantnym sosem pomidorowym
Cudownie wygląda. Szkoda, że unikam smażonych rzeczy ..
Ale ciekawe jak by smakowała owa potrawa, bez panierki i zrobiona na parze? 🙂 Jak myślisz próbować, czy nie ryzykować ? 😛
Myślę, że trzeba spróbować 🙂 Może kotlet obtoczyć wcześniej w mące ryżowej żeby lepiej się skleiło …