W tym roku Wielkanoc ma być szybka i prosta i takie też są przepisy, które dla was przygotowuje. Wiadomo, że gdy nie z naszej woli zmieniają się plany to i chęci na organizację świąt nieco spadają. Mimo to ja zachęcam was właśnie do takich prostych, ładnych kolorowych dań na śniadanie wielkanocne.
Składniki:
1 mały brokuł,
4 plastry wędzonego łososia,
Pomidor,
1/2 czerwonej cebuli,
2 jajka,
Cytryna,
Sos:
3 łyżki jogurtu naturalnego,
Łyżka majonezu,
Łyżka chrzanu,
1 wyciśnięty ząbku czosnku,
Szczypior
sól, i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo ( 7 minut od momentu jak zaczną wrzeć).
Następnie zalewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Brokuł myjemy i gotujemy około 5 minut, na al dente. Odcedzamy i studzimy.
Czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki.
Układamy na półmisku partiami: brokuły, jajka, pokrojone w małe kawałki pomidory, czerwoną cebulę, rozdrobnionego wędzonego łososia. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Składniki na sos mieszamy i polewamy sałatkę. Całość skrapiamy sokiem z cytryny.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz