Kolorowa i chrupiąca sałatka z mieszanką różnych sałat, awokado, pomidorkami i pysznymi krewetkami. Krewetki wcześniej podsmażamy na maśle z czosnkiem i białym winem a następnie układamy na brzegach talerza/półmiska. Sos z plasterkami czosnku, z podsmażonych krewetek dodajemy do sałatki.
Jednakże najważniejszy sos robimy z oliwy, musztardy Dijon, miodu i soku z limonki. Najlepiej zrobić taki sos w małym słoiczku bo można idealnie go wymieszać.
Taka sałatka może być odrębnym daniem na kolację lub starterem przed obiadem. Jest kolorowa, aromatyczna i posmakuje wszystkim miłośnikom zarówno zielonych składników jak też i krewetek.
Składniki:
Garść mieszanki sałat,
½ awokado,
300 g krewetek królewskich
1 chilli
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła,
Białe wino,
Pomidorki koktajlowe,
sól , pieprz do smaku,
świeża kolendra
Sos
Oliwa,
Sok z limonki,
Łyżeczka miodu,
Łyżeczka musztardy Dijon,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Krewetki królewskie – świeże gotuję w osolonej wodzie około 1 minuty i po ugotowaniu i wystudzeniu czyszczę je ze skorupek.
Mieszankę sałat myjemy, suszymy i wykładamy na talerz. Awokado obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy na sałatę. Pomidorki myjemy i kroimy na dwie części, dodajemy na sałatkę. Chilli myjemy, kroimy w plasterki i też dajemy na sałatkę. Na koniec dodajemy świeże listki kolendry.
Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy czosnek. Po chwili dodajemy krewetki, sól, pieprz i podlewamy białym winem. Dusimy około 2 – minut ( czym dłużej smażymy to będą twardsze).
Przygotowujemy sos. Do słoiczka dajemy wszystkie produkty, przykrywamy słoiczek szczelnie i mieszamy dokładnie.
Krewetki wykładamy na brzeg talerza z sałatką. Sos z patelni wylewamy razem z czosnkiem na sałatę.
Sosem przygotowanym w słoiczku polewamy na koniec sałatkę i podajemy z jeszcze ciepłymi krewetkami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz