Knedle z pieczarkami to proste kluseczki na bazie ciasta z ugotowanych ziemniaków. Najbardziej popularne są knedle ze śliwkami ale kto zabroni dodać zamiast śliwek, np. pieczarki.
Ja lubię na obiad dania wytrawne więc takie knedle są dla mnie idealne. Do tego podsmażana, na małym ogniu ale długo cebulka. Proste ale jakże pyszne danie na obiad.
Składniki
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
około 1 szklanki mąki pszennej
1 jajko
sól
100 g pieczarek,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
Polewa z cebulą:
2 średnie cebule,
100 g masła,
szczypta soli
Wykonanie
Przygotowujemy pieczarkiPieczarki myjemy i kroimy na małe ćwiartki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pieczarki i wyciśnięty czosnek, sól. Dusimy na średnim ogniu aż pieczarki będą rumiane. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i jeszcze ciepłe tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę, lub mielimy.
Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy wystudzone ziemniaki, jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania podsypujemy mąką pszenną tak aby ciasto się dobrze wyrabiało i nie było zbyt rzadkie.
Gotowe ciasto dzielimy na średniej wielkości kawałki, formujemy z nich wałki na które nakładamy po łyżeczce pieczarek. Formujemy z nich podłużne knedle.
W dużym garnku gotujemy wodę z solą i jak zacznie wrzeć wrzucamy porcjami knedle, gotujemy od momentu wypłynięcia na powierzchnię około 2 minuty.
Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dusimy na małym ogniu aż cebula będzie miękka i szklista. Solimy.
Gotowe knedle podajemy z cebulką.
Super pomysł. Jeszcze nie jadłam, ale już je lubię <3
🙂 Polecam bo są pyszne !
Super zaraz je zrobie takich knedle jeszcze ni jadlam
🙂 Będą smakować !