Kebab pikantny w sałacie i tortilli

Do zrobienia takich aromatycznych kebabów zainspirował mnie Karol  Okrasa, który przygotował podobne w Kuchni Lidla. Takie kebaby kojarzą mi się ze słońcem, latem, grillem i biesiadowaniem przy grillu. Te są pachnące, pikantne i z sosem jogurtowym i sałatą zawinięte w placek tortilli smakują wybornie.

Do przygotowania użyłam mięsa z szynki bo jest chude, delikatne i dobrze się łączy z przyprawami. Kiedyś jak byłam na warsztatach z wieprzowiny to ze zdziwieniem dowiedziałam się, że mięso od szynki jest delikatniejsze, bardziej miękkie od tego od łopatki – zawsze myślałam odwrotnie. Pan, który prowadził warsztaty polecał właśnie mięso od szynki do przygotowywania gulaszu z wieprzowiny.

Takie kebaby są dobre zarówno na imprezę dla gości jak też na obiad dla rodziny. Nie wiem jak Wy ale u mnie są lubiane i chętnie jedzone nie tylko latem.

Do mięsa mielonego można dodać rozdrobnioną cieciorkę ( tak było w przepisie Karola Okrasy) ale ja nie miałam w domu więc bez tego też były równie dobre .

 kebab-013

Składniki dla  4 -5 osób

60 dag  mięsa mielonego od szynki,

4-5 cebulek dymek

2 małe ostre papryczki chilli,

płaska łyżeczka papryki w proszku,

płaska łyżeczka curry

1 jogurt typu greckiego,

1 ogórek obrany i pokrojony w kostkę

6 ząbków czosnku,

Placki tortilli – 6 sztuk,

½ główki sałaty lodowej,

1 limonka,

100 ml oliwy z oliwek 

Sól, pieprz

Wykonanie

Do miski wkładamy zmielone mięso i dodajemy 3 ząbki czosnku  (wyciśnięte),  1 pokrojoną drobno papryczkę chilli, paprykę w proszku, curry, pokrojoną drobno cebulkę dymkę,  4-5 łyżek oliwy, sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Gotową masę odstawiamy  na godzinę  do lodówki, aby składniki „się przegryzły”.

Przygotowujemy sos. Do miski dajemy jogurt, dodajemy 3 wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz, pokrojony w kostkę ogórek i mieszamy. Na koniec doprawiamy sokiem z limonki i resztą ostrej, drobno pokrojonej papryczki.

Sałatę lodową kroimy na paski, skrapiamy sokiem z limonki.

Ze schłodzonej masy mięsnej, dłońmi wysmarowanymi oliwą formujemy małe wałeczki długości około8 cm. i mniej więcej2 cm grubości. Układamy na  patelni grillowej  i grillujemy, aż się usmażą i ładnie podpieką ( około 7-10 minut).

Kawałki tortilli podgrzewamy na patelni grillowej ( robimy to chwilkę aby płaty były ciepłe ale nie wysmażone).

Sałatę, mięso, sos zawijamy w podgrzane placki tortilli i podajemy z resztą sosu

 kebab-037

kebab-029

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.