Sezon na
szparagi rozpoczęty. Jak wróciłam ze swojej wyprawy, to udałam się od
razu do zaprzyjaźnionego Gospodarstwa Majlertów po szparagi i inne
zielone pyszności. Jestem jeszcze myślami w tych pięknych miejscach i
okolicznościach przyrody ale już powoli wracam do rzeczywistości.
Jestem wielbicielką szparagów więc przygotujcie się na przepisy z ich dodatkiem bo sezon na nie jest krótki więc trzeba korzystać. Wczoraj zakisiłam białe szparagi i jestem ciekawa ich smaku. Dam Wam znać jak wyjdą i smakują.
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne danie, proste i szybkie do zrobienia a smakuje wybornie. Jeśli ktoś nie lubi kaszy to można zamiast kaszy dać ryż.
Ja lubię wszelkiego rodzaju kasze ale gryczaną wręcz uwielbiam. Zachęcam do zrobienia.
Składniki
Około 1 ½ szklanki kaszy gryczanej jasnej,
Pęczek zielonych szparagów,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
1-2 średnie pomidory,
Kawałek sera feta – około 100g,
Szczypior,
Bulion warzywny,
2 łyżki masła,
Starty ser parmezan,
oliwa
Wykonanie
Końcówki szparagów odcinamy, delikatnie obieramy końce i myjemy. Kroimy na małe kawałki.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i dusimy 2 minuty. Następnie dodajemy czosnek pokrojony w drobne plasterki i dusimy na średnim ogniu około minutę. Po tym czasie dajemy kaszę , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy. Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 10 minut. Dodajemy pokrojone szparagi i ponownie dodajemy bulion i gotujemy jeszcze 10 minut, mieszając od czasu do czasu i podlewając bulionem.
Na koniec dodajemy 2 łyżki startego parmezanu i mieszamy – doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidory kroimy w kostkę. Podobnie robimy z fetą. Szczypior kroimy w drobne paski. Podajemy kaszę z fetą, pomidorami, szczypiorkiem i polewamy delikatnie oliwą i posypujemy startym parmezanem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz