Pieczony kalafior z cieciorką w aromatycznym sosie to moja propozycja letniego dodatku do tortilli.
Jeśli myślicie, że kalafior jest dobry jedyne ugotowany i podany z bułką tartą, to mylicie się. Upieczony z aromatycznymi sosami i cieciorką jest znakomity.
A dodany do tortilli z pomidorkami, sosem czosnkowym i ziołami smakuje jak milion dolarów.
Składniki:
Kalafior,
słoiczek cieciorki,
3 łyżki sosu ostrygowego,
5 łyżek sosu sojowego,
2 ząbki czosnku,
szczypta chilli,
oliwa,
sól, pieprz,
tortilla,
pomidorki,
sos czosnkowy,
kolendra,
natka pietruszki
Wykonanie:
Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki.
Do miski dajemy kalafior, gotową ze słoika cieciorkę ( odcedzoną), sos sojowy, sos ostrygowy, wyciśnięty czosnek, chilli , oliwę, sól, pieprz – mieszamy wszystko.
Wykładamy na blachę, gdzie będziemy piec.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni, 20 minut.
Gotowe dajemy do tortilli z pomidorkami, sosem czosnkowym na jogurcie i natką pietruszki i kolendrą.
Pyszny pomysł na kolację 😀
Zgadzam się, pyszny 🙂
Wygląda przepysznie. Bardzo ładne zdjęcia.