Jak myślę kalafior, to od razu przychodzą do mnie wspomnienia z dzieciństwa. Moja mama, jak wracała latem z rynku w Przemyślu, to w koszyku miała zawsze mnóstwo świeżych, sezonowych warzyw : marchew z bujną kiścią liści, podobnie pietruszka, seler, pomidory, ogórki, ziemniaki, ulubiony groszek no i kalafior. Było pewne, że na obiad będzie pyszna letnia zupa z kalafiorem i świeżym groszkiem. Do takiej zupy mama robiła domowe lane ciasto. Ach jak dom pachniał latem i pyszną zupą.
Kalafiora lubimy też w najpopularniejszej chyba wersji czyli z bułką tartą i masłem.
Dzisiejszy kalafior jest w trochę innej postaci ale smakował wybornie. Aromatyczne curry w połączeniu z kalafiorem, pikantną chilli, innymi warzywami i mleczkiem kokosowym daje wyśmienity, letni smak potrawie.
W takie letnie, upalne dni dania z warzyw smakują najlepiej. Jeśli są jeszcze aromatyczne, kolorowe to mamy danie jednogarnkowe na obiad lub kolację. Warzywa lubię aldente czyli lekko niedogotowane bo są chrupiące i mają zdecydowanie lepszy smak. W tym daniu jest podobnie, warzywa nie gotujemy długo, 15 minut im wystarczy.
Składniki:
1 mały kalafior
1 mała cukinia,
1 papryka,
Kawałek imbiru – około 3 cm
2 papryczki chilli,
Pomidorki koktajlowe,
Pokrojone pomidory w puszce,
1 cebula,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki curry,
½ puszki mleczka kokosowego,
Świeże listki kolendry,
Natka pietruszki,
Olej rzepakowy do smażenia,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Paprykę myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w paski. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze koszyczki.
W garnku podgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, imbir, paprykę, chilli, cukinię, kalafior, mieszamy i podsmażamy chwilę. Następnie zalewamy wodą , dodajemy pomidory w puszce, przykrywamy i gotujemy około 15 minut.
Po około 15 minutach gotowania warzyw dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, curry i jeszcze gotujemy około 2 minuty.
Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na pół.
Podajemy kalafiora w curry ze świeżą kolendrą, natką pietruszki i pomidorkami koktajlowymi.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz