Kalafior w aromacie curry

Jak myślę kalafior, to od razu przychodzą do mnie wspomnienia z dzieciństwa. Moja mama, jak wracała latem z rynku w Przemyślu, to  w koszyku miała  zawsze mnóstwo świeżych, sezonowych warzyw : marchew z bujną kiścią liści, podobnie pietruszka, seler, pomidory, ogórki, ziemniaki, ulubiony groszek no i kalafior. Było pewne, że na obiad będzie pyszna letnia zupa z kalafiorem i świeżym groszkiem. Do takiej zupy mama robiła domowe lane ciasto. Ach jak dom pachniał latem i pyszną zupą.

Kalafiora lubimy też w najpopularniejszej chyba wersji czyli z bułką tartą i masłem.

Dzisiejszy kalafior jest w trochę innej postaci ale smakował wybornie. Aromatyczne curry w połączeniu z kalafiorem, pikantną chilli, innymi warzywami i mleczkiem kokosowym daje wyśmienity, letni  smak potrawie.

W takie letnie, upalne  dni dania z warzyw smakują najlepiej. Jeśli są jeszcze aromatyczne, kolorowe to mamy danie jednogarnkowe na obiad lub kolację. Warzywa lubię aldente  czyli lekko niedogotowane bo są chrupiące i mają zdecydowanie lepszy smak. W tym daniu jest podobnie, warzywa nie gotujemy długo, 15 minut im wystarczy.

 

Składniki:

1 mały kalafior

1 mała cukinia,

1 papryka,

Kawałek imbiru – około 3 cm

2 papryczki chilli,

Pomidorki koktajlowe,

Pokrojone pomidory w puszce,

1  cebula,

4 ząbki czosnku,

2 łyżki  curry,

½ puszki mleczka kokosowego,

Świeże listki kolendry,

Natka pietruszki,

Olej rzepakowy do smażenia,

Sól, pieprz,

Wykonanie
Paprykę  myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w paski. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.

Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze koszyczki.

W garnku podgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, imbir, paprykę, chilli, cukinię, kalafior,  mieszamy  i podsmażamy chwilę. Następnie zalewamy wodą , dodajemy pomidory w puszce, przykrywamy  i gotujemy około 15 minut.

Po  około 15 minutach gotowania warzyw dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, curry i jeszcze gotujemy około 2 minuty.

Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na pół.

Podajemy  kalafiora w curry ze świeżą kolendrą, natką pietruszki i pomidorkami koktajlowymi.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.