Ta wersja kaczki powstała zupełnie przez przypadek – miałam sporo mandarynek, które były tak kwaśne, że nikt nie chciał je jeść. Zastanawiałam się co z nimi zrobić; myślałam o jakimś cieście, deserze ale kupiona kaczka zainspirowała mnie do przygotowania nowej wersji dania z kaczki i powstała pyszna, soczysta kaczka z mandarynkami. Moja kuzynka Kasia, która nas odwiedziła i została poczęstowana daniem, orzekła, że nie jadła dawno tak pysznej kaczki.
Wcześniej wymoczyłam ją w wodzie z solą a części ( szyja i skrzydła) wykorzystałam do zrobienia wywaru z kaczki , który zamroziłam i będzie jako baza do różnych zup.
Do tego zrobiłam sos żurawinowy na bazie sosu powstałego z pieczenia kaczki , z dodatkiem sosu sojowego i czerwonego wina i było to naprawdę coś pysznego. Polecam do zrobienia na niedzielny obiad.
Składniki:
kaczka
4-5 mandarynek,
Czosnek w proszku ( lub w kostce),
Żurawina do mięsa,
Sos sojowy,
Wino czerwone,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Kaczkę trzymamy z wodzie z solą ( na litr wody łyżeczka płaska soli) około 1 godziny a następnie czyścimy z nadmiaru tłuszczu, odkrawamy szyję i skrzydła ( mogą być na rosół ), suszymy i nacieramy czosnkiem w proszku, solą ( delikatnie bo była wcześniej w wodzie z solą) i pieprzem., również w środku.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Mandarynki obieramy, kroimy na ćwiartki i wkładamy do środka kaczki 4-5 kawałków. Podlewamy wodą ( ½ szklanki), przykrywamy i pieczemy około 1 ½ godz. Po tym czasie dajemy do garnka resztę mandarynek i pieczemy około 1 godz. W trakcie pieczenia podlewamy dość często mięso sosem z pieczenia. Kaczkę wyjmujemy, dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, ustawiamy piekarnik na grill i grillujemy 15 minut aż skórka będzie chrupiąca.
Przygotowujemy sos żurawinowy. Do płaskiego garnka dajemy sos z pieczenia kaczki ( około ½ szklanki), zagotowujemy, dodajemy mały słoiczek żurawiny do mięsa, łyżeczkę sosu sojowego, trochę czerwonego wina i gotujemy do czasu aż sos się zredukuje. Można sos przecedzić przez sito. Tak przygotowanym sosem polewamy gotową porcję kaczki.
Kaczka przyrządzona w ten sposób jest bardzo aromatyczna, delikatna i soczysta.
Podawać z ulubionymi dodatkami .
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz