Jest to kolejna moja propozycja na kaczkę pieczoną z owocami, tym razem z pomarańczami. Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę i gości wyjątkowym daniem to polecam przygotujcie taką kaczkę. Myślę, że nawet wielbiciele klasycznej kaczki z jabłkami będą mile zaskoczeni aromatem i smakiem tej wersji.
Składniki:
kaczka
4 łyżki majeranku,
3 pomarańcze
Czosnek
Sól, pieprz
Wykonanie:
Kaczkę myjemy, przyprawy (majeranek, sól, pieprz, czosnek) mieszamy i dokładnie nacieramy nimi mięso, również w środku – nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo to zależy od waszych indywidualnych upodobań, ale kaczka powinna być dobrze doprawiona. Tak przygotowaną kaczkę przechowujemy w lodówce całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pomarańcze dokładnie myjemy. Jedną pomarańczę kroimy ze skórką w ćwiartki i wkładamy do środka kaczki. Z drugiej pomarańczy wyciskamy sok i polewamy nim kaczkę. Podlewamy wodą, przykrywamy i pieczemy około 1 godz. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 1,5- 2 godz. W trakcie pieczenia podlewamy dość często mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodajemy pozostałe pomarańcze pokrojone w plasterki i pieczemy. Kaczka przyrządzona w ten sposób jest bardzo aromatyczna, delikatna i soczysta.
Podawać z ulubionymi dodatkami 🙂 Ja podałam z purre ziemniaczano-dyniowym.
czy potem , piekąc w temp. 150 kaczkę przykrywać?
Nie, później kaczki już nie przykrywamy, tylko trzeba pamiętać, żeby dość często podlewać ją sosem – aby nie wyschła.