Śniadania w lecie to sama przyjemność. Na straganach jest mnóstwo świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Można je wykorzystać do pysznego śniadania jako sałatki ale też jako dodatek do omletów czy zapiekanych jajek. Taka wersja jest bardzo smaczna ale i zdrowa.
Dzisiaj mam dla Was propozycję na jajka zapiekane z warzywami – cukinią, papryką, pomidorkami, szparagami. Do tego dodajmy zioła i mamy pyszne śniadanie. Ważne aby foremki były dobrze posmarowane bo zapieczone jajka nie dadzą się oderwać od foremki.
Do tego prosta zielona sałatka i jest pysznie i kolorowo na talerzu .
Składniki na 4 porcje:
6 jajek,
Kawałek papryki,
Kawałek cukinii,
Garść pomidorków koktajlowych
1 mała cebula,
szczypior,
Szparagi zielone- około 4-5 sztuk,
2 łyżki startego sera mozarella,
Świeże listki bazylii i tymianku,
Sól, pieprz,
Łyżka margaryny Śniadaniowa Klasyczna
Wykonanie:
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Paprykę, myjemy i kroimy w kostkę. Tak samo robimy z cukinią. Cebule kroimy w kostkę.
Pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Formy na muf finki – 6 smarujemy śniadaniową – dość solidnie. Do każdego wgłębienia formy dajemy po trochę cukinii, papryki, szparagów, pomidorków, cebuli i ziół. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do miski wybijamy jajka i chwilkę widelcem je roztrzepujemy. Dodajemy sól, pieprz i ser – mieszamy. Do każdego wgłębienia wlewamy jajka, do pełnego.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15 minut.
Podajemy ciepłe z sałatką.
Fajny pomysł na śniadanie!
🙂 I smaczny jednocześnie 🙂